apr 5, 2021
75 Pregledi
0 0

Radojičić: Grad će nastaviti da pomaže poljoprivredna gazdinstva sa jasnom vizijom i konceptom

Objavio:

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posetio je nedavno sa novinarskom ekipom Radio-televizije Srbije emisije „Znanje-imanje” poljoprivredno gazdinstvo porodice Bojić u mladenovačkom selu Velika Krsna. Tom prilikom,  gradonačelnik je razgovarao o načinima kako Grad Beograd može da pomogne poljoprivrednicima, pre svega u razvoju voćarstva i povrtarstva, proizvodnji zdrave hrane i eko-turizmu. nedelja, 4. april 2021.

– Grad Beograd je u proteklih nekoliko godina, preko subvencija, porodici Bojić obezbedio više od tri miliona dinara, dok su preko republičkih fondova dobili trostruko veću sumu. Sigurno je da ćemo u narednom periodu nastaviti da podržavamo poljoprivrednike sa teritorije Beograda kako bismo im pomogli da budu što konkurentniji na tržištu, a ujedno i osnažili naša poljoprivredna gazdinstva. U ovom trenutku raspisan je konkurs posredstvom kojeg će Grad Beograd subvencijama pomoći poljoprivrednike sa svoje teritorije sa 180 miliona dinara – rekao je Radojičić za Radio-televiziju Srbije.

Gradonačelnik je podsetio da je ovo gazdinstvo primer savremenog koncepta u poljoprivrednoj proizvodnji sa elementima agrobiznisa i preduzetničkog duha. Porodica Bojić je tokom nekoliko godina unazad koristila subvencije grada za podsticaje u poljoprivredi. 

– Verujem da će svi imati šansu, uključujući i porodicu Bojić, da dobiju sredstva i tako unaprede svoju proizvodnju. Sva domaćinstva koja imaju jasnu ideju i koncept uglavnom dobijaju sredstva od Grada Beograda – kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je pojasnio da je pomoć opredeljena u nekoliko vrsta – za mehanizaciju, stočarstvo, pčelarstvo, povrtarstvo i voćarstvo. Za stočarstvo je opredeljeno deset miliona dinara, za voćarstvo i povrtarstvo četrdeset miliona dinara, pčelarstvo trideset miliona dinara i mehanizaciju sto miliona dinara.

– Naravno, zdrava hrana je izuzetno važan deo tog koncepta. Kapaciteti grada, koji „raspolaže” sa 170.000 hektara obradive zemlje od ukupno 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, jasno daju na znanje da Beograd možemo da razvijamo u navedenom pravcu. Beograd ima mogućnost razvoja eko-turizma, a zdrava hrana je važan deo tog koncepta. U toj kombinaciji vidim potpuno novu budućnost Beograda i mislim da je to pravac u kojem bi trebalo razvijati grad – dodao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da je njegova vizija razvoja Beograda pre svega zdrav grad i očuvana životna sredina.

Podsetimo da je gradonačelnik ranije precizirao da je skoro šezdeset odsto poljoprivrednih gazdinstava koncentrisano na teritoriji gradskih opština Obrenovac, Mladenovac, Lazarevac i Grocka. Poljoprivreda je važna privredna grana za Beograd i u nju se mora ulagati jer će se ulaganja vratiti kroz nova radna mesta, povećan izvoz i rast životnog standarda, naveo je on.

Prema njegovim rečima, integracija opštinskih, gradskih i republičkih subvencija, kao  i drugih vrsta pomoći ključna je i mora se napraviti veoma dobra koordinacija, kako ne bi dolazilo do mešanja nadležnosti i ingerencija.

Gradonačelnik je istakao da pored pomenutih subvencija u saradnji sa poljoprivrednim fakultetom u Zemunu, Grad Beograd organizuje i mnogobrojne  besplatne kurseve i  obuke  iz oblasti pčelarstva i organske proizvodnje hrane.

– Subvencije koje Grad Beograd daje nezavisne su od onih koje daje Ministarstvo poljoprivrede. Ulaganja u poljoprivredu od 2012. godine povećana su dvanaest puta, odnosno tada su sredstva iznosila oko dvadeset miliona dinara, a sada iznose više od dvesta miliona dinara. Postoje posebni kriterijumi bodovanja i u skladu s tim važno je istaći da se prednost daje mladim poljoprivrednicima, gazdinstvima sa većim brojem članova, kao i gazdinstvima čiji su nosioci žene. Ovo je jako važno jer na taj način podstičemo mlade ljude da ostaju na selu, na imanju svojih pradedova i započnu sopstveni posao – poručio je Radojičić.

– Tokom pandemije korone shvatili smo značaj domaćeg turizma i sa kojim prirodnim bogatstvima Srbija raspolaže. Sela koja se nalaze na teritoriji Beograda svakako su blagodet našeg grada i moramo ih ponuditi stranim i domaćim turistima. Beograd ima izuzetno povoljne uslove za savremenu poljoprivrednu proizvodnju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima. Velika poljoprivredna prostranstva, blizina dvomilionskog grada kao finalnog tržišta za plasman proizvoda, blizina dve plovne reke, autoput, železnica, aerodrom, sve su to preduslovi koji Beogradu daju ogroman potencijal za razvoj poljoprivrede i agro biznisa. Zbog ovih preduslova, poljoprivredu i agro biznis vidim kao značaju privrednu granu, kako za snabdevanje domaćeg tržišta kvalitetnim proizvodima, tako i kao veliki potencijal za izvoz – zaključio je gradonačelnik.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Grada Beograda

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Grada Beograda. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Grada Beograda. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *