avg 6, 2021
42 Pregledi
0 0

Muzej grada Beograda imaće savremene uslove i adekvatnu prezentaciju blaga srpske prestonice

Objavio:

Sekretar za investicije Luka Petrović izjavio je da se rekonstrukcijom, sanacijom, prenamenom i dogradnjom objekta Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici dobijaju adekvatna organizacija prostora i savremeni tehnološki uslovi čuvanja i gazdovanja nad kulturnim dobrima koje ovaj muzej poseduje.
Uređen prostor, dodao je, omogućiće adekvatnu prezentaciju blaga Grada Beograda domaćoj i stranoj javnosti, kao i gostovanja izložbi koje do sada nisu mogle da gostuju, a čije postavke zahtevaju adekvatnu zaštitu i visok nivo mikroklimatskih uslova. petak, 6. avgust 2021.On je naglasio da se postojeći objekat zadržava u svom volumenu i gabaritu prema spoljašnim ulicama. 

– Kustosi i naučni istraživači imaće uslove za rad, koji su elementarna pretpostavka za rad jedne elitne ustanove. Projektom je predviđeno da u centralnom delu, iz Resavske ulice i u levom krilu objekta ka Birčaninovoj ulici, budu javni prostori koje će koristiti posetioci muzeja. U desnom krilu zgrade, ka Nemanjinoj ulici, predviđeni su prostori stručnih muzejskih službi i prostori muzejskih depoa koje će koristiti zaposleni u muzeju, dok je potkrovlje projektovano kao administrativni prostor, sa pratećim sadržajima – pojasnio je Petrović.Prema njegovim rečima, muzej će imati ukupnu površinu od 17.000 metara kvadratnih.– Povezivanje sadržaja postojećeg, obnovljenog objekta i novoprojektovanog prostora je ostvareno horizontalnim komunikacijama kroz hodnike, galerije, mostove, kao i centralnim otvorenim stepeništem sa dva panoramska lifta. Ovakvim konceptom je omogućena maksimalna fizička i vizuelna dostupnost najvećeg broja sadržaja i eksponata, ali i pojedinih delova depoa, čime bi aktraktivni sadržaj mogao biti otvoren za javnost. Fasada postojećeg objekta će biti rekonstruisana prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Dograđeni deo nalaziće se u dvorišnom delu. Na nivou prizemlja fasada će biti ostakljena radi vizuelne komunikacije muzeja sa dvorišnim sadržajem – naveo je Petrović.

Petrović je podsetio da je krajem 2006. godine Skupština Grada Beograda dodelila Muzeju grada Beograda zgradu Vojne akademije u Resavskoj ulici, kao budućem prvom i centralnom sedištu stalne postavke Muzeja grada Beograda. Objekat je, dodao je, kulturno dobro pod prethodnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i delo je arhitekte Dimitrija Leka iz 1899. godine. 

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Grada Beograda

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Grada Beograda. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Grada Beograda. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *