okt 8, 2021
49 Pregledi
0 0

Vesić: Komunalna milicija kreće u kontrolu buke po novom zakonu posle 20. oktobra

Objavio:

Posle 20. oktobra počinje rigorozna kontrola buke iz ugostiteljskih objekata na osnovu ovlašćenja koje je komunalna milicija dobila novim Zakonom o buci, najavio je Goran Vesić. petak, 8. oktobar 2021.Novim zakonom svaki komunalni milicionar ovlašćen je da u slučaju da se iz ugostiteljskog objekat emituje buka koja je većeg intenziteta i jačine od dozvoljene reaguje na licu mesta, naveo je Vesić i dodao da će „svaki komunalni milicionar biti opremljen uređajem za merenje nivoa buke, takozvanim „fonometrom”, pa će moći da upozori i oduzme sredstva sa kojih se emituje muzika, ali i da zabrani rad ugostiteljskog objekta”.– Većina ugostitelja, njih preko 95 odsto, radi normalno i ne pravi probleme svojim komšijama. Manji broj njih, posebno onih sa splavova, emituje glasnu muziku i teroriše Beograđane, i sada je poslednji trenutak da ulože novac u mere zaštite od buke – rekao je Vesić gostujući u jutarnjem programu Studija B i poručio da će se zakon dosledno sprovoditi i da neće biti zaštićenih.– Ministarka Vujović je bila predsednica opštine Savski venac, a građani te opštine, uz građane Starog grada i Novog Beograda, najugroženiji su od buke koja dolazi sa splavova, tako da je razumela potrebu Grada Beograda da novim zakonom dobije preko potrebne instrumente kako bi se onima koji emituju buku preko nivoa koji je dozvoljen stalo na put – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.Vesić je zahvalio ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović što je prihvatila inicijativu Grada Beograda da se donese novi zakon kako bi se građani zaštitili od pojedinih bahatih ugostitelja koji stvaraju nesnosnu buku.– Zakon o zaštiti od buke omogućava nam da smanjimo ili eliminišemo štetne efekte buke na zdravlje ljudi, da utvrdimo granične vrednosti buke, kao i da se javnosti obezbedi pristup informacijama koje se tiču buke – poručio je Vesić.Beograd je pripremajući se za ovaj zakon već uradio akustično zoniranje grada i utvrdio izvore buke, kao i dozvoljeni nivo buke za svaki deo grada.

Zakonom o zaštiti buke je predviđeno da novčanom kaznom od 200.000 dinara komunalni milicionar može da kazni ugostitelja za prekršaj ako emituje buku iznad propisanih graničnih vrednosti. Ukoliko ponovi prekršaj, kazna je od 500.000 do 1.000.000 dinara. Komunalni milicionar ima pravo da oduzme sredstvo sa kojeg se emituje glasna muzika, kao i da zatvori ugostiteljski objekat ukoliko se prekršaj ponovi. Zakon je usklađen sa direktivom Evropskog parlamenta i Saveta o proceni i upravljanja bukom u životnoj sredini.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Grada Beograda

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Grada Beograda. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Grada Beograda. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *