dec 2, 2021
40 Pregledi
0 0

Radojičić: Beograd potpisao deklaraciju sa 23 balkanska grada i Istanbulom o međusobnom povezivanju i saradnji

Objavio:

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić potpisao je u Istanbulu Deklaraciju B40 zajedno sa gradonačelnicima još 24 grada iz 11 zemalja, učesnica prvog Samita Mreže B40 balkanskih gradova.  sreda, 1. decembar 2021.Gradonačelnik je dodao da se potpisivanjem ove deklaracije lokalne uprave gradova balkanskog regiona obavezuju da će promovisati ravnopravno i efikasno partnerstvo među gradovima, članovima Mreže B40, kao i da će razmenjivati iskustva, inovativna rešenja i primere dobre prakse na lokalnom i regionalnom nivou. – Drago mi je što sam imao priliku da kao gradonačelnik Beograda potpišem ovu deklaraciju sa svojim kolegama, gradonačelnicima gradova balkanskog regiona. Mreža B40 balkanskih gradova je organizacija koja sa gradovima zemalja članica deli viziju zajedničke evropske budućnosti, kao i ciljeve u vezi s unapređenjem buduće saradnje gradova Balkana i rešavanjem njihovih zajedničkih problema. Na ovaj način saradnja Beograda sa balkanskim gradovima znatno će doprineti inicijativi „Otvoreni Balkan” – rekao je Radojičić.

–  Sa posebnim zadovoljstvom mogu da kažem da je Beograd jedan od gradova osnivača Mreže B40 balkanskih gradova, te da je potpisivanjem ove deklaracije, pored Istanbula i Atine, prepoznat kao grad lider u uspostavljanju produktivne saradnje. Ovim potpisom Beograd se obavezao da će sa ostalim gradovima raditi na jačanju međusobnog dijaloga, sarađivati na polju ekonomije, kulture, tehnoloških inovacija, sa svešću o važnosti održivog razvoja i solidarnosti. U fokusu zajedničke saradnje će svakako biti i zaustavljanje negativnih efekata klimatskih promena, kao i jačanje lokalne demokratije i dobrosusedskih odnosa u regionu. Konkretizacija dalje saradnje je u tom kontekstu već započela formiranjem tri radne grupe od „Steering” Saveta čiji će fokus biti na zajedničkim projektima u oblasti turizma, klimatskih akcija i lokalne ekonomske saradnje. Istanbul je inicirao formiranje stalne krizne radne grupe zadužene za formiranje brzih rešenja u kriznim situacijama. Dakle, potpisivanjem ovog sporazuma krenuli smo u konkretne akcije od kojih će koristi imati građani svih gradova potpisnika  – zaključio je prvi čovek Beograda.
 

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Grada Beograda

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Grada Beograda. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Grada Beograda. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *