maj 28, 2020
239 Pregledi
0 0

5G može da izazove vaš poslovni model, ne i COVID-19

Objavio:

Ljudi su bića verovanja. Čak i najveći skeptici među nama veruju u nešto, makar to bila i sitnica, poput načina na koji se ponašamo kada igra naš omiljeni sportski tim, nošenja odevnog predmeta koji nam „donosi sreću” ili verovanja u stvari za koje smatramo da su van našeg poimanja. Međutim, ono što se često pokazivalo kao mač sa dve oštrice jeste slepo verovanje u određenu ideju. Od samog početka pandemije delovalo je da nas je SARS-CoV-2 virus zatvorio u smislu fizičkog prostora, ali da je pojedincima otvorio prostor u okviru koga mogu da dele razmišljanja i stavove, koji su, nažalost, nekada ostali nepotkrepljeni ili, jednostavno, štetni. Iz tog razloga su društvene mreže u poslednje vreme preplavljene teorijama zavera o povezanosti 5G mreža sa novom zarazom.

Piše: Đorđe Đorđević, Business Designer, ICT Hub Naslovna strana magazina „Judge” iz 1889. godine, gde je struja predstavljena kao pauk koji svojom mrežom hvata ljudske žrtve. Uvek su postojale teorije zavere u vezi sa uvođenjem novih tehnologija: struja, automobili, telefoni… (Izvor: Biblioteka Državnog univerziteta u Ohaju)
Koliko god voleo da s vremena na vreme pročitam ovakvu vrstu diskusije kako bih se prosto zabavio, trenutna kriza nam je pokazala koliko širenje ovakvih neistina može da bude opasno i da ugrozi ljudske živote. Nažalost, ovom prilikom teorije zavere nisu ostale samo u onlajn krugovima, već su pojedinci preuzeli i konkretne destruktivne akcije – širom Ujedinjenog Kraljevstva preko 50 baznih stanica telekom operatera vandalizovano je ili zapaljeno. Ovo je toliko uzelo maha da je Vlada Velike Britanije morala i zvanično da označi ovu teoriju zavere kao „opasnu i lažnu besmislicu”, naročito u trenucima kada se zaposleni u zdravstvenim ustanovama na prvim linijama odbrane upravo pouzdaju u kritičnu telekomunikacionu infrastrukturu, koja im pruža stabilnu komunikaciju i razmenu informacija. Dakle, protivnici 5G su direktno ugrozili obolele od kovida 19, uskraćujući njihovim lekarima pouzdano umrežavanje. Sa druge strane, u ovim trenucima nam je sve jasnije da nam je 5G sa svojim velikim protokom neophodniji nego ikada, u vremenu kada je opterećenje na postojeću telekom i internet infrastrukturu nezapamćenih razmera, što je dovelo do urgiranja različitih institucija da korisnici smanje konzumiranje sadržaja koji zahteva veći protok (poput filmova i videa) tokom radnog vremena, ali i do smanjenja kvaliteta striminga na platformama kao što je Netfliks.Sa druge strane, na domaćoj sceni, kroz platformu 5G Talks pokušavamo da razbijamo mitove o mreži 5G i da se osvrnemo na sve novine koje donosi, stavljajući akcenat na veliki transformacioni potencijal koji 5G predstavlja za poslovanje. Paralelno sa tim, Inicijativa „Digitalna Srbija” formirala je ekspertsku radnu grupu za 5G, čiji je glavni cilj istraživanje i predstavljanje potencijalnih benefita korišćenja ove tehnologije po različitim industrijskim vertikalama, a do sada je identifikovano čak dvanaest domaćih industrija koje će ostvariti primetno brži rast kroz utilizaciju 5G.
Zbog toga je ohrabrujuće da je Međunarodna komisija za zaštitu od nejonizujućeg zračenja (ICNIRP), naučna organizacija iz Nemačke koja se bavi procenom zdravstvenih rizika radio-signala, u martu zvanično potvrdila da je 5G bezbedan, predstavljajući smernice za upotrebu ovih milimetarskih talasa. Njihovi podaci su zasnovani na temeljnom naučnom istraživanju, na osnovu kojeg se može videti da 5G talasi, zapravo, prodiru dosta manje, odnosno pliće, u ljudski organizam nego postojeći radio-talasi, koji su svuda oko nas već decenijama (trenutne mobilne mreže, bežični internet, radio-stanice, itd.). Još jedan pozitivan signal jeste i to što su najveće društvene mreže i zvanično potvrdile da će sprečavati dalje širenje neistina vezanih za 5G, koje iznose pojedinci ili organizovane grupe.Zdravstvo zasigurno neće ostati isto nakon trenutne krize, jer je, baš zahvaljujući 5G tehnologiji, sve više primera kako su različite zemlje odgovorile na pandemiju upravo koristeći prednosti rešenja koje ova nova generacija telefonije donosi – od robota koji mere temperaturu putnika, do prvog daljinskog dijagnostikovanja virusa zahvaljujući ozbiljnom 5G telehealth sistemu. Neverovatne brzine i izuzetno malo kašnjenje otvoriće do sada neverovatne mogućnosti prenosa podataka, povećanja kapaciteta prenosa i gotovo instantne reakcije, bez kašnjenja. Samovozeći automobili, pametni gradovi, vođenje bilo kog poslovanja na daljinu kroz virtuelnu ili augmentovanu realnost – u potpunosti će promeniti neke od postojećih industrija i zasigurno kreirati nove industrije.Već sada znamo da je prethodna generacija mobilne telefonije – 4G – doprinela kreiranju novih poslovnih modela, poput onlajn striming servisa, bržeg razvoja industrije dostave ili rajdšering servisa, poput Ubera, Lyfta ili domaćeg Car:Go. 5G predstavlja daleko veći tehnološki skok od svog prethodnika i nesumnjivo je da će imati mnogo jači uticaj na gotovo sve industrije, ali glavni fokus će, svakako, biti stavljen na zdravstvo, proizvodnju, automobilsku industriju, prodaju i industriju zabave.Izvor: BIZLife magazinPored toga, postojeći uspešni primeri primene mreže  5G sve su brojniji i pokazuju nam da je sada idealna prilika da razmislimo o tome kako će se 5G odraziti i na naše poslovanje. Neki od ključnih elemenata postojećih poslovnih modela već su pod uticajem ovih promena, naročito način isporuke vrednosti, građenja odnosa sa klijentima i kanala, da i ne napominjemo koliko će napredna automatizacija drastično izmeniti postojeće strukture troškova. Upravo zbog toga je pravo vreme da prestanemo da se bavimo teorijama zavere i počnemo da pričamo o bitnim efektima koje donosi 5G i ključnom pitanju – kako će 5G izazvati naš postojeći poslovni model i promeniti njegovu suštinu, ali i kako da prepoznamo potencijal te promene na vreme i prednosti 5G iskoristimo da osnažimo ili unapredimo svoju poziciju na tržištu.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu BIZLife

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BIZLife. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BIZLife. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Tagovi:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Kategorija članka:
Biznis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *