sep 19, 2020
70 Pregledi
0 0

BIRN: Za iznajmljivanje školskih autobusa GSP plaća više od kupovine novih

Objavio:

Analiza cena vozila sa karakteristikama iz konkursne dokumentacije pokazala je da se cene novih minibuseva kreću do 85 hiljada evra, što je upola manje od sume koju GSP plaća za iznajmljivanje jednog vozila oko 165.000 evra.
BIRN: Za iznajmljivanje školskih autobusa GSP plaća više od kupovine novih Javno komunalno preduzeće GSP Beograd platiće ukupno 7,4 miliona evra za najam 47 školskih minibuseva, iako bi za taj novac mogli da kupe duplo više novih vozila, otkrio je BIRN, a objavio sajt javno.rs.
Stručnjaci koje je BIRN konsultovao smatraju nelogičnim potez gradskog prevoznika da iznajmi vozila u narednih pet godina po višoj ceni nego što bi bila kupovina novih, uzevši u obzir sve dodatne troškove.
Posao je dobila firma SDT Group iz Surčina koja se zajedno sa ćerkom firmom SDT Renting jedina javila na tendere i pobedila bez konkurencije. Ova firma je od 2014. godine, kada je dobila prvi posao za GSP, do danas pobedila na više od 40 javnih poziva gradskog prevoznika.
Iz GSP Beograd BIRN nije dobio odgovor niti komentar u vezi sa ovim tenderima, a direktor GSP Radiša Momčilović ni nakon tri nedelje nije odgovorio na pitanja upućena elektronskom poštom.
Osim toga, kako je u tekstu navedeno, postoje sporne tačke u konkursnoj dokumentaciji. Pojedini zahtevi su neopravdani, što pokazuje da su tenderi pisani tako da se na njih može javiti samo jedna firma, dok drugi nisu precizno definisani, čime je ostavljen prostor za malverzacije, objasnili su sagovornici BIRN.
GSP Beograd je raspisao pozive za dve javne nabavke za iznajmljivanje školskih minibuseva prva je pokrenuta u decembru 2019. i odnosi se na iznajmljivanje 10 vozila po ceni od 1,1 miliona evra, dok je drugom, iz jula 2020. traženo iznajmljivanje 37 ovakvih vozila za 6,3 miliona evra.
Ni iz firme SDT Group, koja je pobednica na ovim tenderima zajedno sa ćerkom firmom SDT Renting, BIRN nije uspeo da dobije komentar, jer Dejan Trifunović, direktor i vlasnik, nije odgovarao na pozive i poruke novinara.
“Tehničke specifikacije oba tendera su prepisane iz specifikacije vozila iz ponude proizvođača ili dobavljača vozila što se najjasnije vidi iz zahteva u pogledu boje vozila gde je navedeno: žuta boja, po zahtevu kupca”, rekao je za BIRN profesor Vladimir Momčilović sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.
Sagovornici BIRN naveli su da je GSP tražio da minibusevi zadovolje određene “konkretne” tehničke specifikacije koje su propisane jedino da bi se pojavila i izabrala samo i isključivo vozila jednog ponuđača.
Momčilović je rekao da kada bi se proračunali ukupni eksploatacioni troškovi sa gotovo dvostruko većim prosečnom godišnjom pređenom kilometražom, nabavna cena jednog novog vozila isplatila bi se za približno tri godine, uzevši u obzir maksimalnu vrednost ovakvog vozila od 80.000 evra.
On je naveo da je evidentno da je ponuđač naručiocu dostavio tehničke karakteristike vozila koja naručuje za ovu javnu nabavku, “ali su i jedan i drugi zaboravili da obrišu ovaj deo teksta”.
“Postoji osnov za preispitivanje ispravnosti ovakve odluke javne nabavke”, zaključio je Momčilović.
Dodao je da bi na taj način mesečni trošak po vozilu bio manji, iako bi pri tom osim troškova registracije, osiguranja i održavanja bili uračunati i troškovi goriva.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je tražio da se promeni ugovor koji je potpisalo Gradsko saobraćajno preduzeće “Beograd” o iznajmljivanju školskih minibusa, povodom navoda da su GSP koštali znatno više nego da su ih kupili.
Vukan Vučić, stručnjak za saobraćaj i profesor Univerziteta u Pensilvaniji u SAD kazao je za BIRN da mu “nije jasno zašto GSP plaća tako visoke cene” i dodao da ga jako iznenađuje činjenica da je konkurs napravljen tako da se na njega može javiti samo jedan ponuđač.
“Zato je Grad dozvolio GSP da iznajmi školske minibuse do kupovine novih. Taj period sigurno ne može da bude pet godina”, izjavio je Vesić.
Kako je Vesić naveo, tražio je da se ugovor aneksira na period ne duži od dve godine, ili do kupovine minibuseva, jer je Grad Beograd, koji je sada umesto opština nadležan za prevoz dece, planirao da obezbedi novac za kupovinu novih školskih minibusa već ove godine, ali se od toga odustalo zbog pandemije.
“Zato sam zatražio od GSP da se ugovor o iznajmljivanju minibusa, koji je potpisan na period od pet godina, aneksira na period koji nije duži od dve godine, a najkasnije do kupovine novih vozila”, naveo je Vesić.
Grad Beograd će budžetom za narednu godinu obezbediti sredstva za kupovinu novih školskih minibus vozila, i kako se dodaje, tako će prestati potreba za iznajmljivanjem.Foto: Beta
Izvor: Beta

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu BIZLife

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BIZLife. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BIZLife. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Biznis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *