jan 22, 2021
95 Pregledi
0 0

Budućnost reciklaže: Kampanja za pametnu reciklažu limenki pokrenuta u Beogradu

Objavio:

Kampanja se realizuje uz podršku Nemačke razvojne saradnjke koju sprovodi GIZ, u okviru projekta „Pametni sistem za sakupljanje limenki u gradovima“, koju zajednički finansiraju nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i kompanije Ball Packaging Europe, Mercator-S i Solagro.
Budućnost reciklaže: Kampanja za pametnu reciklažu limenki pokrenuta u Beogradu Sa ciljem da kroz aktivno učešće građana poveća stepen reciklaže i time doprinese očuvanju životne sredine, u okviru programa razvojnih partnerstava sa privatnim sektorom develoPPP.de, pokrenuta je kampanja za reciklažu aluminijumskih limenki na pametnim presama.
Prva pametna presa lansirana je u IDEA Organic prodavnici, u Ulici kralja Petra, u Beogradu. Građani koji budu reciklirali limenke na pametnim uređajima imaće mogućnost da ostvaruju popuste u IDEA prodavnicama putem Solagro aplikacije, a najuspešnije reciklere očekuju brojne vredne nagrade.

“Želja nam je da Beograd postane prepoznatljiv kao prestonica koja očuvanje životne sredine svrstava među svoje prioritete i time doprinosi poboljšanju kvaliteta života svojih građana. Ovakvi projekti daju značajan doprinos ostvarenju naših namera i pozdravljamo nastojanja biznis sektora da uzme aktivnu ulogu u brizi o ekološkoj održivosti okruženja u kom posluje. Nadamo se da će naši sugrađani brzo steći naviku da koriste ovu presu i tako na jednostavan i efektan način doprineti da Beograd bude još čistiji.”
Prva pametna presa na teritoriji Beograda puštena je u rad uz prisustvo gradske sekretarke za zaštitu životne sredine Ivane Vilotijević:
Veoma smo ponosni na to što je prva pametna presa postavljena upravo u IDEA Organic objektu, jer koncept naše prodavnice promoviše vrednosti o svetu kojima ima budućnost, a to su zdraviji život i čistija sredina. Planirano je da kroz projekat postavimo pametne prese na ukupno 10 lokacija u Beogradu. Želimo da na ovaj način našim sugrađanima omogućimo da se što lakše uključe u proces reciklaže. Naša vizija održivog poslovanja temelji se i na velikoj brizi o životnoj sredini, jer ulažemo veliki trud i značajne resurse kako bismo obezbedili čistiju budućnost za nove generacije.
Violeta Kovačević, generalna direktorka kompanije Mercator-S, istakla je da je na trgovinskim lancima veliki deo odgovornosti kada je reč o podsticanju potrošača da recikliraju ambalažu:
Jelena Kiš, menadžer za održivost i regulatorne poslove za centralnu i istočnu Evropu kompanije „Ball Packaging Europe“, najvećeg svetskog proizvođač limenki, naglasila je da je održivost jedan od najvećih prioriteta kompanije:

Nemanja Janić, jedan od osnivača i izvršni direktor kompanije „Solagro Smart Recycling“ koja je osmislila ovaj inovativni sistem za reciklažu limenki, detaljnije je predstavio njegov način rada:
“Proces reciklaže treba da počne već prilikom proizvodnje ambalaže – sami proizvođači imaju odgovornost da je učine što jednostavnijom za reciklažu. Naša kompanija kontinuirano razvija svoju ekspertizu i tehnologije proizvodnje aluminijumskih limenki koje se lako recikliraju. Na ovaj način omogućavamo i drugim učesnicima u lancu reciklaže da ponovna upotreba resursa postane redovan deo njihove prakse. Ekološka održivost je cilj koji ne može da postigne sam pojedinac, pa čak ni samo jedna kompanija – to je cilj koji zahteva saradnju brojnih aktera na različitim nivoima i nastojimo da svojim primerom i poslovnom praksom podstaknemo i druge da se uključe.“
On je izrazio veliku zahvalnost partnerima na projektu za nesebičnu podršku i mogućnost da se sistem prvo implementira upravo u Beogradu.
Ovo je prvi pametni sistem za reciklažu ambalažnog otpada sa elementima igre i analizom podataka recikliranog materijala integrisan u loyalty program nekog supermarketa u regionu, a koji je u potpunosti razvijen od strane domaće kompanije – startapa Solagro. Time pokazujemo da mlade inovativne kompanije u Srbiji ne samo da idu u korak sa novim tehnologijama i trendovima u oblasti reciklaže, već ih i same postavljaju.
“Veliko nam je zadovoljstvo da kroz partnerstvo sa privatnim sektorom zajednički kreiramo nova digitalna rešenja za zaštitu životne sredine, a podsticanjem inovacija mladih stručnjaka i startap kompanija doprinesemo održivom razvoju kako u Srbiji tako i u celom regionu Zapadnog Balkana“.
Daniela Funke, direktorka GIZ-a u Srbiji, ocenila je da ovaj projekat povezuje više aspekata razvoja kojima Nemačka razvojna saradnja pruža kontinuiranu podršku:
Izvor: BIZLife
Aluminijumske limenke su 100% reciklabilne i kao takve predstavljaju najodrživiju vrstu ambalaže. Budući da se bez gubitaka na kvalitetu mogu beskonačno reciklirati, proces njihove reciklaže je zatvoreni krug i donosi veliku uštedu, dok  istovremenu značajno smanjuje zagađenje životne sredine. Energija koja se sačuva recikliranjem četiri aluminijumske limenke za piće može pokretati mašinu za pranje veša jedan sat, dok jedna reciklirana limenka uštedi energiju koja je dovoljna za tročasovni rad televizora. Reciklaža limenki smanjuje potrošnju prirodnih resursa, kao i količinu otpada na deponijama. Foto: Promo

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu BIZLife

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BIZLife. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BIZLife. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Biznis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *