jul 21, 2020
190 Pregledi
0 0

EIF obezbedio 10 MILIONA EUR za povoljnije kredite mikro preduzećima u Srbiji

Objavio:

Evropski investicioni fond (EIF), kao deo grupacije Evropske investicione banke, potpisao je sa Opportunity bankom a.d. Novi Sad (OBS) zajam vredan 10 miliona evra namenjen finansiranju oko 4 000 srpskih mikro preduzeća iz ruralnih oblasti. Sredstva koja će biti dostupna pod uslovima povoljnijim od tržišnih obezbeđena su u okviru finansijskog instrumenta EaSI, kojim Evropska unija pruža podršku zapošljavanju i socijalnim inovacijama. Ovo je prvi zajam ikad potpisan u okviru ovog finansijskog instrumenta i to prvi put u Srbiji, od ukupno 34 zemalja koje imaju pristup ovom fondu.

Foto: EU info centar
Program za zapošljavanje i socijalne inovacije  (EaSI) podržava ciljeve EU koji se odnose na visokokvalitetno zapošljavanje, odgovarajuću društvenu zaštitu, borbu protiv društvene isključenosti i siromaštva, kao i poboljšanje radnih uslova. Osnova programa EaSI pod nazivom Mikro finansiranje i socijalno preduzetništvo sastoji se od niza finansijskih instrumenata koje finansira Evropska unija, a kojima upravlja Evropski investicioni fond.Mogućnost da apliciraju za ovu kreditnu liniju Opportunity banke a.d. Novi Sad imaće mikro i mala preduzeća, samozaposleni i preduzetnici iz ruralnih oblasti, kao i poljoprivredna domaćinstva i mala seoska gazdinstva. Banka će svojim klijentima obezbediti i besplatnu edukaciju za unapređenje menadžerskih veština kroz platformu za preduzetnike https://samsvojgazda.rs/ .Program EaSi je osmišljen tako da podrži finansijske posrednike kako bi mogli da obezbede mikro kredite za preduzetnike ili da finansiranju društveno odgovorne kompanije. Cilj je da se ranjivim grupama olakša pristup mikro zajmovima kako bi pokrenule sopstveno poslovanje, kao i mikro preduzećima kreditiranjem do 25 000 evra. Nikolas Šmit, komesar za zapošljavanje i socijalna prava, istakao je: “Zadovoljstvo mi što je potpisan ovaj prvi zajam u okviru novog EaSI finansijskog instrumenta, čime je Srbija postala prva zemlja koja će imati koristi od ovog programa za pomoć lokalnoj ekonomiji. U ovim teškim vremenima, EU odlučno nastavlja da olakšava pristup mikro finansijama, čime podržava stvaranje novih radnih mesta, jednakih mogućnosti i finansijske inkluzije – takođe i na lokalnom nivou – kao deo inicijative za oporavak Zapadnog Balkana.”Izvršni direktor EIF-a Alain Godard izjavio je: “Ovaj zajam iz fonda EaSI omogućiće EIF-u i OBS da pomognu preduzetnicima sa otežanim pristupom finansijama, u koje spadaju i mali poljoprivrednici širom Srbije. Na taj način se pospešuje razvoj mikrofinansijskog sektora u Srbiji, jača konkurentnost, očuvanje poslova, i unapređuje kvalitet života malih preduzetnika u lokalnim zajednicama.”Izvor: BIZLifeVladimir Vukotić, predsednik izvršnog odbora OBS, izjavio je: “Podrška mikro preduzetnicima i malim poljoprivrednicima je oduvek bio prioritet OBS, jer je naša misija povećanje zaposlenosti i razvoj ruralnih zajednica kroz kreditiranje onih koji imaju otežan pristup kreditima. U ovom trenutku ta strategija ima još veći značaj zbog ekonomske krize koja je usporila poslovnu aktivnost i dodatno otežala poslovanje mikro i malih biznisa i poljoprivrednih gazdinstava.”

Foto: EU info centar

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu BIZLife

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BIZLife. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BIZLife. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Biznis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *