jun 11, 2021
21 Pregledi
0 0

EVROPSKI parlament tuži EVROPSKU komisiju

Objavio:

U Rezoluciji se navodi da je mehanizam korišćenja sredstava iz evropskih fondova poštovanjem vladavine prava stupio na snagu 1. januara, a da Evropska komisija, uprkos tome, nije predložila mere na osnovu novog pravila i nije izradila smernice o njegovoj primeni do 1. juna, što je rok koji joj je dao EP. Poslanici Evropskog parlamenta su usvojili rezoluciju kojom su nagovestili pokretanje sudskog procesa protiv Evropske komisije, zbog toga što nije ništa učinila na primeni pravila o uslovljavanju korišćenja sredstava iz evropskih fondova poštovanjem vladavine prava.
Za Rezoluciju je glasalo 506 poslanika, 150 je bilo protiv, a 28 uzdržanih, saopštio je Evropski parlament.
Parlament će, navodi se u dokumentu, “u međuvremenu odmah početi neophodne pripreme za mogući sudski postupak protiv Komisije na osnovu Člana 265 Ugovora o funkcionisanju EU”.
“To čini dovoljnu osnovu za preduzimanje pravnih poteza protiv Komisije, na osnovu Člana 265 Ugovora o funkcionisanju EU”, navodi se u Rezoluciji.
Komisija bi trebalo da koristi sva neophodna sredstva za reagovanje na konstanta kršenja demokratskih principa i osnovnih prava u EU, uključujući napade na slobodu medija, na novinare i na slobodu udruživanja i okupljanja, stoji u Rezoluciji.
Evroparlamentarci pozivaju Komisiju da brzo reaguje na teška kršenja principa vladavine prava u nekim državama članicama koje ozbiljno ugrožavaju poštenu, zakonitu i nepristrasnu raspodelu sredstava EU.
Evropski savet je zatražio od Komisije da odloži primenu novog pravila kako bi države članice mogle da ga ospore pred Sudom pravde EU, što su Poljska i Mađarska i učinile 11. marta.
Zloupotreba fondova
Pravilo o uslovljavanju korišćenja sredstava iz evropskih fondova stanjem u oblasti vladavine prava osmišljeno je da zaštiti fondove EU od moguće zloupotrebe od vlada država članica, ali na osnovu njega do sada nisu predložene nikakve mere.
Tada je, međutim, postignut kompromis da pravilo o povezivanju korišćenja evropskih sredstava sa vladavinom prava ne bude u primeni dok ga ne odobri Sud pravde EU.
Usvajanje novog mehanizma dogovoreno je na samitu evropskih lidera krajem 2020. godine, čemu su se Poljska i Mađarska dugo protivile.
Izvor: Beta
Po tužbi Mađarske i Poljske, taj Sud treba da odluči da li mehanizam o uslovljavanju dodele sredstava Unije predstavlja kršenje Ugovora o EU. Foto: Beta/AP

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu BIZLife

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BIZLife. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BIZLife. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Biznis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *