maj 17, 2020
163 Pregledi
0 0

Fond za razvoj: do sada odobrene 2,3 milijarde dinara kredita

Objavio:

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović saopštio je da je iz Fonda za razvoj odobreno 130 novih kredita, koji zajedno vrede oko 370 miliona dinara. Od početka realizacije programa Fonda, kojim su obezbeđene 24 milijarde dinara za pomoć preduzećima u Srbiji, do danas je u Fond za razvoj stiglo oko 1.600 zahteva.Ukupna suma do sada odobrenih kredita iz Fonda za razvoj prešla je 2,3 milijardi dinara. Ukupna vrednost zahteva koje su privrednici poslali Fondu iznosi skoro 15 milijardi dinara.
Zahtevi iz svih oblasti privrede
Da bi svi koji apliciraju za novac kod Fonda za razvoj novac i dobili, neophodno je da sva dokumentacija bude u skladu sa propozicijama koje je Fond propisao. To znači da moraju da obezbede dokumentaciju koja dokazuje da imaju sva neophodna sredstva obezbeđenja do bi im Fond odobrio isplatu.Zahtevi dolaze iz svih oblasti privrede, od proizvodnih do trgovinskih i uslužnih delatnosti, što potvrđuje, napominje Stevanović, da u početku kada su mere ekonomske pomoći donošene, sektorski pristup nije bio adekvatan.
„Od tih zahteva, spremnih da uđu u procedure Upravnog odbora bilo je oko 500, od kojih je odbijeno njih 89 zato što ne ispunjavaju uslove u skladu sa programom Fonda. Ukupna vrednost odobrenih kredita je nešto preko 2,3 milijardi dinara a ukupna vrednost zaprimljenih zahteva je čak oko 15 milijardi dinara”, navodi Stevanović.S obzirom na ovu dinamiku prijavljivanja, Stevanović očekuje da će se program Fonda realizovati do kraja godine. Od trenutka kada je počelo prijavljivanje privrednika, preduzećima je na račune leglo oko 230 miliona dinara.
Izvor: Tanjug
Razmatra se sektorska pomoć
Međutim, trenutno se radi, kaže, i na programu koji bi mogao da ima karakter sektorske pomoći za one koji su pretrpeli velike štete nastale usled pandemije korona virusa.„Ovih dana radimo na jednom programu koji će možda imati katrakter sektorskog ali o tome ćemo u narednim danima da pričamo a odnosiće se na one delove privrede koji su u ovoj krizi bili najpogođeniji”, rekao je Stevanović.Kada je reč o strukturi preduzeća koja su aplicirala za sredstva iz Fonda za razvoj, Stevanović kaže da tri četvrtine zahteva dolazi od mikro preduzeća, dok jedna četvrtina stiže od malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.
Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Biznis i finansije

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Biznis i finansije. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Biznis i finansije. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Biznis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *