jun 8, 2021
49 Pregledi
0 0

„Mame su zakon”: Nestao član zakona – NEMA KAZNI za propuste nadležnih

Objavio:

Udruženje je pitalo ministra za brigu o porodici Ratka Dmitrovića “gde se izgubio član 13. iz Nacrta zakona o kojem je vođena javna rasprava“.
„Mame su zakon”: Nestao član zakona – NEMA KAZNI za propuste nadležnih Inicijativa Mame su zakon saopštila je da se od Nacrta do predloga izmena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom “izgubio” član kojim su predviđene kazne za propuste nadležnih.
Ove kazne se tiču propusta koje naprave službenici, njihovi nadređeni i institucije.
Predsednica Udruženja “Mame su zakon” i narodna poslanica, Tatjana Macura, podseća na dve situacije koje su posledica nemara službenika.
“Podsećamo nadležno ministarstvo za brigu o porodici da smo svojevremeno pohvalili ovaj potez jer smatramo da je nedopustivo da državni službenici bez bilo kakvih posledica prave propuste u radu na štetu porodilja“, navodi se u saopštenju.
Navodi i primer druge situacije.
“Prva je ona koja se tiče porodilja čiji su poslodavci koristili podršku države za otklanjanje posledica pandemije čime im je bilo omogućeno odloženo plaćanje poreza i doprinosa zbog čega su službenici koji izrađuju rešenja porodiljama ovaj period računali tako da izgleda kao da porodilja u tom periodu nije radila“, navela je Macura.
Udruženje “Mame su zakon” uputiće i ovaj amandman narodnim poslanicima, odnosno zahtevaće da se član koji je postojao u Nacrtu koji je dostavljen na javnu raspravu vrati.
“Druga se tiče žena koje su preko šest meseci provele u nacionalnoj službi za zapošljavanje – naime, poslodavci koji zaposle lice sa biroa bivaju oslobođeni plaćanja nameta na zarade u narednih 12 meseci, dok te obaveze na sebe preuzima država i po istom principu kao u prethodnom primeru porodiljama je računato kao da u tim mesecima nisu radile. Za oba propusta odgovorni su oni koji primenjuju propise, kazne za njih nema, a posledice trpe samo porodilje.”
Izvor: BIZLife
“Smatramo da je veoma važno uvesti i individualnu odgovornost na nivou službenika i njihovih nadređenih, kao i odgovornost institucija sistema”, zaključuju Mame. Foto: Pixabay

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu BIZLife

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BIZLife. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BIZLife. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Biznis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *