jan 13, 2021
94 Pregledi
0 0

Ministarstvo raspisalo TRI KONKURSA za pomoć razvoju turizma u 2021.

Objavio:

Konkursom za dodelu subvencija i transfera za finansiranje projekata razvoja turizma u 2021. godini predvidjeni su podsticaji za izgradnju infrastrukture i suprastrukture u turističkim destinacijama, kao i za projekte promocije turističkih proizvoda, turističkih destinacija i turističkih prostora Srbije, objavljeno je na sajtu Ministarstva.
Ministarstvo raspisalo TRI KONKURSA za pomoć razvoju turizma u 2021. Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija Srbije raspisalo je danas tri konkursa za pomoć razvoju turizma u 2021. godini – konkurs za dodelu subvencija i transfera za projekte razvoja turizma, zatim za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude i konkurs za dodelu dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma.
Precizirano je da pravo na korišćenje ima destinacijska menadžment organizacija, privredno društvo, odnosno druga organizacija i institucija čiji je osnivač Vlada ili jedinica lokalne samouprave, a koje nije indirektni korisnik budžeta,  kao i pravno lice u kome je Republika Srbija većinski vlasnik i pravno lice koje upravlja turističkim prostorom ili objektima turističke infrastrukture i suprastrukture.
Sredstva su predvdjena i za podsticanje unapredjenja receptivne turističko-ugostiteljske ponude, unapredjenje i realizaciju statističkih istraživanja i metodologije satelitskih računa, kao i projekte  edukacije i treninga u turizmu.
Predvidjeno je da subvencije i transferi iznose od 20 do 100 odsto vrednosti projekta.
Takodje, pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju i organi AP Vojvodina u čijoj su nadležnosti poslovi iz oblasti turizma, kao i pravna lica osnovana od strane AP Vojvodina kojima je povereno obavljanje poslova iz oblasti turizma, jedinice lokalne samouprave, turističke organizacije, kao i druga pravna lica osnovana od strane lokalne samouprave kojima je povereno obavljanje poslova iz oblasti turizma.
Vrednovaće se i značaj projekta za razvoj turizma u lokalnoj zajednici, predvidjanje sufinansiranja projekata iz drugih izvora: sopstvenih prihoda, budžeta Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave, fondova EU, donacija, legata, kredita i drugo, kao i ispunjenost ugovornih obaveza za sredstva odobrena u ranijem periodu.
Prilikom dodele sredstava poštovaće se kriterijumi koji se odnose na stepen uskladjenosti projekta sa Strategijom razvoja turizma Srbije, uskladjenost projekta sa savremenim i aktuelnim trendovima od značaja za razvoj Srbije kao konkurentne turističke destinacije, značaj projekta za održiv ekonomski i održivi razvoj lokalne zajednice.
Konkursom za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude u ovoj godini predvidjena je dodela kreditnih sredstava za izgradnju, uredjenje i rekonstrukciju hotelskih i drugih smeštajnih kapaciteta, restorana i objekata sportsko-rekreativnog i zabavnog sadržaja, restauraciju ruralnih objekata i njihovo pretvaranje u turističke kapacitete, nabavku, rekonstrukciju i adaptaciju plutajućih objekata, kao i prevoznih i rekreativnih sredstava namenjenih posetiocima i turistima.
Kako je navedeno, za projekte promocije, edukacije i treninga u turizmu, turističke organizacije i druga pravna lica osnovana od strane lokalne samouprave kojima je povereno obavljanje poslova iz oblasti turizma, potrebno je da imaju usvojen godišnji plan rada i plan promotivnih aktivnosti na koji prethodnu saglasnost daje Turistička organizacija Srbije.Zahtevi za korišćenje bespovratnih sredstava mogu se podneti do 31. marta, odnosno 30. juna, u zavisnosti od vrste projekta.
Pravo na korišćenje kreditnih sredstava imaju privredna društva registrovana za obavljanje delatnosti u oblasti turizma, preduzetnci koji su registrovani za obavljanje delatnosti u oblasti turizma i poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Sredstva su namenjena i za unapredjenje marketinga domaće ugostiteljske ponude, dizajn, pripremu proizvodnje i proizvodnju suvenira, izgradnja turističke infrastrukture i suprastrukture, kao i uskladjivanje turističkih kapaciteta sa Zakonom o turizmu.
Rok otplate kredita je do 72 meseca po isteku odložnog roka koji traje 12 meseci i računa se od dana prvog povlačenja kreditnih sredstava, osim za grin fild investicije kojima se finansira izgradnja turističke infrastrukture i suprastrukture, za koje odložni rok traje 24 meseca i računa se od prvog povlačenja kreditnih sredstava.
Kvalifikovanje projekata vrši Fond za razvoj Srbije, preko koga se i relizuju krediti i to sa kamatnom stopom od jedan odsto na godišnjem nivou, uz valutnu klauzulu.
Učešće kreditnih sredstava u projektu ne može biti veće od 50 odsto ukupne vrednosti projekta. Kreditna sredstva se mogu koristiti za finansiranje osnovnih i trajnih obrtnih sredstava, a učešće trajnih obrtnih sredstava može iznositi do 20 odsto ukupno odobrenih kreditnih sredstava.
Otplata kredita omogućena je u tromesečnim anuitetima koji dospevaju 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra.
Rok za podnošenje zahteva je 1. septembar, a krajnji rok za dostavljanje dopuna zahteva je 1. oktobar.
Minimalni iznos odobrenih kreditnih sredstava za poljoprivredna gazdinstva, preduzetnike i mikro pravna lica je 500.000 dinara, a za ostala privredna društva  je dva miliona dinara.
Pravo na korišćenje sredstava imaju neprofitne institucije, a učešće sredstava Ministarstva u finansiranju može iznositi do 50 odsto vrednosti projekta.
Ministarstvo je Konkursom za dodelu dotacija, do iznosa od 60 miliona dinara, za finansiranje projekata razvoja turizma u ovoj godini predvidelo podsticaje za projekte promocije turističkih proizvoda, turističkih destinacija i turističkih prostora Srbije i podsticanje unapredjenja receptivne turističko-ugostiteljske ponude, unapredjenje i realizaciju statističkih istraživanja i metodologije satelitskih računa, kao i projekte  edukacije i treninga u turizmu.
Ocenjivaće se i srazmernosti traženih sredstava i očekivanih rezultata, održivost projekta, obezbedjenost sufinansiranja iz drugih izvora: sopstvenih prihoda, budžeta Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave, fondova EU, donacija, legata, kredita, kao i ispunjenost ugovornih obaveza za sredstva odobrena u ranijem periodu.
Prilikom dodele sredstava vrednovaće se reference projekta, odnosno oblast u kojoj se realizuje projekat, dužina trajanja projekta, ukupan broj lica potreban za realizaciju projekta, potom ispunjenost ciljeva, odnosno  uticaj na razvoj turističkih proizvoda i turističkih prostora, kao i uskladjenost sa Strategijom razvoja turizma.
Detaljne informacije o konkursima mogu se naći na sajtu Ministarstva.
Zahtevi za korišćenje donacija mogu se podneti do 31. marta ove godine.Foto: Pixabay
Izvor: BIZLife

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu BIZLife

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BIZLife. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BIZLife. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Biznis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *