jul 2, 2020
197 Pregledi
0 0

Novi zakon unapređuje transparentnost javnih nabavki

Objavio:

To je prvi korak u vraćanju poverenja u sistem nabavki kroz koji se prometuje nešto više od osam odsto BDP-a Srbije. Udruženje „Ponuđači Srbije“ i NALED podržaće Kancelariju za javne nabavke, u okviru projekta „Javno-privatni dijalog za razvoj“, da kroz obuke i izradu smernica za primenu zakona upozna što više aktera sa novinama.Vrednost javnih nabavki u Srbiji premašila je prošle godine 440 milijardi dinara, a zahvaljujući novom Zakonu o javnim nabavkama koji je danas stupio na snagu, transparentnost postupaka i raspolaganja tim novcem biće podignuta na viši nivo. Sve buduće nabavke moraće da budu realizovane u potpunosti elektronskim putem preko novog Portala javnih nabavki što znači da će svi učesnici u postupku imati dostupne informacije na klik.
Razmena podataka u postupcima nabavki mora se sprovoditi preko Portala
Veća konkurencija u nabavkama donosi bolji kvalitet uz niže cene, ali je u prošloj godini prosečan broj ponuđača u postupcima bio tek 2,5 što je najniže u poslednjih sedam godina i najniži prosek među zemljama regiona. O potrebi jačanja poverenja u sistem dovoljno govori i da su mnogi naručioci požurili da pokrenu nabavke pre 1. jula jer će ih primenjivati po starom zakonu – kaže Jasmina Marković, predsednica Udruženja ponuđača.
– Najveći naručioci nabavki su republička javna preduzeća (128 milijardi dinara), zdravstvene i socijalne ustanove (90 milijardi), lokalne samouprave (67 milijardi), lokalna JP (65 milijardi) i organi državne uprave (63 milijarde). Reč je o novcu svih građana poreskih obveznika. Dosadašnja neadekvatna primena zakona dovodila je do ograničavanja konkurencije, demotivisanja ponuđača i smanjenja poverenja u pravni sistem.
Pored toga što transparetnost odlazi na viši nivo jer će pregled dokumentacije biti jednostavniji, dodatne prednosti su i standardizacija postupaka što znači da će naručioci na ujednačen način sprovoditi nabavke i postupci će biti znatno ekonomičniji jer će korišćenje portala biti besplatno.
Novi zakon podrazumeva da se odsad sva komunikacija i razmena podataka u postupcima nabavki mora sprovoditi preko Portala. Na taj način biće omogućeno elektronsko podnošenje ponuda, postavljanje pitanja naručiocu, podnošenje zahteva za zaštitu prava, elektronsko otvaranje ponuda, uvid u dokumentaciju…
Pokretač dijaloga o unapređenju sistema javnih nabavki je Poslovno udruženje ponuđača Srbije u okviru projekta „Javno-privatni dijalog za razvoj“ koji sprovode NALED i Republički sekretarijat za javne politike, a podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
Među novinama posebno se ističe ukidanje obaveze sprovođenja nabavki za dobra i usluge do 1.000.000 dinara i radove do 3.000.000 (91% nabavki u Srbiji su velike vrednosti). Značajno je unapređena i procedura zaštite prava u postupcima.
Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Biznis i finansije

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Biznis i finansije. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Biznis i finansije. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Biznis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *