jun 15, 2021
50 Pregledi
0 0

OLAKŠANJE ZA PRIVREDNIKE: Svi administrativni postupci na JEDNOM MESTU

Objavio:

Kako je naveo Kekić, Registar administrativnih postupaka nudi obrasce zahteva, informacije o potrebnoj dokumentaciji koju prilažu uz zahtev, visini i broju računa na koji treba da uplate taksu ili naknadu, informacije na koju adresu treba da upute svoj zahtev ako postupak nije digitalizovan, kao i druge informacije potrebne za uspešno podnošenje zahteva. Srbija je dobila Registar administarstivnih postupaka, jedinstvenu elektronsku bazu svih administrativnih postupaka koje sprovode ograni javne uprave, a koja privrednicima na jednom mestu na portalu rap.euprava.gov.rs, nudi informacije o potrebnoj dokumentaciji kako bi mogli da dobiju dozvolu, završe neku obavezu ili ostvare svoje pravo.
To je danas saopštio pomoćnik direktora Republičkog sekretarijata za javne politike Ninoslav Kekić, i pozvao privrednike da koriste Registar i tako olakšaju poslovanje.
Od 2.600 postupaka, koje je javna uprava upisala u registar na republičkom i pokrajinskom nivou, trenutno je, prema njegovim rečima, dostupno oko 1.650 postupaka sa svim informacijama na Portalu Registra, dok će preostali biti dopunjavani fazno u narednih nekoliko meseci.
“Želimo da poreskom obvezniku, odnosno privredniku Republike Srbije učinimo sve informacije o njegovim pravima i obavezama lako dostupnim, da na jedan do tri klika on dobije sve informacije, da ne provodi vreme pred šalterima, da ne ide da se informiše na šalterima, da ne mora da okrene nekoliko brojeva telefona da bi dobio odredjenu informaciju”, rekao je on agenciji Beta.
Kekić je rekao i da su pretraga i korišćenje portala jednostavni – po ključnoj reči, delatnosti, instituciji i poslovnoj epizodi, što znači da privrednici za svega nekoliko sekundi mogu da se dobiju sve potrebne informacije.
Kako je precizirao, plan je da se kompletiraju administrativni postupci koji se odnose na privredu, a pored digitalizovanih usluga, privrednici će moći da dobiju podatke i za sve nedigitalizovane usluge, do njihove digitalizacije, naglasivši da je sve objašnjeno jednostavnim jezikom, kako bi svima bilo razumljivo.
“Mi već razvijamo modul za postupke za građane i samim tim ćemo već u toku ove godine započeti popis postupaka za gradjane i to fazno, kao bi one koje prve popišemo odmah i učinili javno dostupnim gradjanima. U skladu sa ovim nadamo da će već neki postupci biti javno dostupni na portalu ovog Registra i krajem godine. Najverovatnije će to biti oblast rada, oblast socijalne politike i tome slično”, objasnio je Kekić.
Dodao je da vrlo brzo i građani mogu da očekuju da se u Registru nadju i administrativni postupci koji se odnose na njih.
Kekić je pozvao privrednike i građane da ih kontaktiraju ukoliko primete da na portalu nema nekih podataka, odnosno kako bi ukazali šta je to što nedostaje.
Kako je ocenjeno, Registar će štedeti vreme privrede i građana, povećaće se efikasnost javne uprave i pomoći u stvaranju predvidivog poslovnog okruženja.
Pokretanje portala Registra administrativnih postupaka samo je jedan od rezultata reforme javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz kontinuiranu podršku Evropske unije.
“Težićemo da i u roku od 24 časa, iako su rokovi tri dana, pružimo odgovor da li se taj postupak očekuje u narednom mesecu ili je taj postupak jednostavno propustio da popiše organ koji je zadužen njega i da ga u nekom što kraćem roku ga učini dostupnim i da te informacije budu tačne”, rekao je on.Foto: Pixabay
Izvor: Beta

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu BIZLife

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BIZLife. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BIZLife. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Biznis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *