jul 5, 2021
52 Pregledi
0 0

PRVA DAMA o osnivanju Nacionalnog centra za rani razvoj deteta

Objavio:

Navodi da je reč o državnom projektu u koji će biti uloženo između 20 i 22 miliona evra.
Srbija će kroz dve godine dobiti Nacionalni centar za rani razvoj deteta i inkluziju ”Ukras sveta”, koji će pružiti sveobuhvatni pristup za sva pitanja i intervencije koje se odnose na rani razvoj deteta, što je posebno važno za decu kod koje je otkriveno zaostajanje u razvoju, ali i njihovim roditeljima, izjavila je supruga predsednika Srbije ,Tamara Vučić.

Kako je rekla, Centrar će na planiranoj površini od oko 17.000 kvadratnih metara imati bazen, fizio-sale, senzornu sobu, trenažni centar, manjež sa zoološkim vrtom, prostor za hipoterapiju, baštu za uzgajanje biljaka…
Tamara Vučić je u intervjuu za Politiku navela da se nada da će kamen temeljac za izgradnju Centra, na lokaciji na Bežanijskoj kosi, biti postavljen krajem godine, a da će radovi biti završeni na leto 2023. godine.
Navela je da će ta ustanova biti mesto za sva pitanja, nedoumice, informacije za roditelje i decu, kao i za struku čiji su fokus deca i njihov razvoj i da je zamišljen da pruži dijagnističku i terapijsku podršku za decu i njihove roditelje i staratelje, kao i za specijalizovanu obuku i treninge za sve one koji se bave ranim razvojem dece.
Mesto za pitanja, nedoumice i informacije
Govoreći o ideji da se osnuje takav centar, Tamara Vučić je ukazala da prema većini istraživanja, prve tri, odnosno pet godina života čine osnovu, kreirajući i određujući i do 70 odsto kasnijeg razvoja deteta i istaka da fokus celokupne zajednice treba da bude na ranom razvoju ako želimo zdravo i razvijeno društvo.
“Takav projekat ne postoji u Evropi i šire”
Među prioritetnim aktivnostima bili bi i edukativni programi, odnosno, treninzi za medicinske radnike, roditelje, staratelje i druge uključene u rani razvoja.
Namera je, kaže, da se kreira mesto posvećeno i deci u riziku od zaostajanja, odnosno deci sa razvojnim kašnjenjem ili razvojnim poteškoćama, kao i deci potpuno redovnog razvoja.
Dodala je da će roditeljima biti od pomoći jutjub kanal ”Ukras sveta”, kao i sajt www.ukrassveta.rs , koji će biti pušten u rad, a plan je i da se održavaju radionice i panel diskusije na temu ranog razvoja.
”Na čelu te institucije će biti ljudi koji o svemu ovome znaju mnogo više od mene, a ja samo tu da povećam vidljivost jedne teme o kojoj se ne govori dovoljno, a koja treba da ima našu punu pažnju i posvećenost”, navela je Tamara Vučić.
Navela je da prema saznanjima koje ima, takav državni projekat i sveobuhvatan pristup ranom razvoju deteta pod jednim krovom, ne postoji u Evropi, ali ni šire, te da se u kreiranje krenulo ”od nule”.
”Paralelno sa fizičkom izgradnjom Centra, podizaće se svest o važnosti ranog razvoja deteta, i to je ono što vidimo kao glavni zadatak u narednom periodu, uz motivisanje mladih medicinskih radnika ka specijalizaciji u ovoj oblasti”, rekla je Tamara Vučić.
Za projekat formirana radna grupa: Lončar, Kisić Tepavčević, Ružić…
Kako je navela, projekat zahteva multisektorski pristup zbog čega je formirana radna grupa koja je uključila ministre Zlatibora Lončara, Dariju Kisić Tepavčević, Branka Ružića, Ratka Dmitrovića, ali i najbolje eksperte iz oblasti autizma, ranog razvoja, kao i predstavnike saveza udruženja za pomoć osobama sa autizmom i drugih institucija.
”Čitav projekat je počeo pre nešto manje od godinu dana od jednog lista papira sa tri pasusa i idejom koja je okupila sjajne ljude koji su prepoznali i podržali ovaj projekat”, kazala je Tamara Vučić.

”Centar će biti mesto edukacije za sve, tako ćemo ojačati i razvojna savetovališta kojih trenutno ima 24 u celoj Srbiji, a svi zaposleni u tim i drugim ustanovama primarnog tipa imaće mogućnost pohađanja predavanja i usavršavanja upravo u Centru”, navela je Tamara Vučić.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu BIZLife

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BIZLife. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BIZLife. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Biznis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *