mar 12, 2021
89 Pregledi
0 0

Tri godine NEZAKONITO na funkciji dekana FTN

Objavio:

Inspekcija je proveravala proceduru izbora dekana na FTN u ponedeljak, 8. marta. Nadzor na Fakultetu tehničkih nauka pokrenut je na zahtev profesora Ilije Tanackov, koji je, po svemu sudeći, bio jedan od mnogih protivnika Doroslovačkog, ali praktično jedini spreman da se otvoreno suprotstavi dekanu. Dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački izabran je nezakonito na ovu funkciju, pokazuje inspekcijski nadzor Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.
Nedavno autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju stalo je na put Radetu Doroslovačkom da ide u kandidaturu za još jedan mandat. Međutim, zbog činjenice da ima više od 65 godina, dovela je u pitanje i mogućnost da li Doroslovački, koji fakultetom upravlja punih osam godina, uopšte može da završi mandat, koji bi mu istekao 30. septembra, kada bi na njegovo mesto došao novoizabrani dekan Srđan Kolaković.
15 dana za imenovanje v.d. dekana
Inspekcija je proveravala na osnovu čega je Doroslovački dobio još jedan mandat 2018. godine, kada je već imao punih 65 godina. Imali su uvid u niz dokumenata na osnovu kojih su utvrdili činjenično stanje i doneli odluku.
Predmet nadzora je bila provera postupanja FTN u skladu sa Autentičnim tumačenjem odredbe člana 64. stava 1. Zakona o visokom obrazovanju. Po ovom tumačenju, dekan ne može da bude nastavnik kojem je prestao radni odnos na neodređeno vreme, na kraju školske godine u kojoj je navršio 65 godina.
Savetu Fakulteta tehničkih nauka naloženo je da stavi van snage odluku o izboru Doroslovačkog za dekana, te da imenuje vršioca dužnosti dekana iz reda prodekana Fakulteta, do isteka tekućeg mandatnog perioda, odnosno do 30. septembra 2021. godine.
“Dr Rade Doroslovački, koji je navršio 65 godina života i kome je radni odnos produžen na određeno vreme od dve godine, ne ispunjava uslov za dekana Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, te je Odluka od 16. maja 2018. godine, Saveta Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kojom je imenovani izabran za dekana Fakulteta, sa mandatnih periodom od 1. oktobra 2018. godine do 30. septembra 2021. godine, nezakonita”, navodi se u opisu otkrivenih nezakonitosti u inspekcijskom nadzoru.
Doroslovački je sredinom februara izjavio za 021.rs izjavio “pod moralnom i materijalnom odgovornošću” da je uvek poštovao zakon i da će ga poštovati i dalje.
Savet ima rok od 15 dana da postupi po izrečenoj meri, a fakultet ima pravo da u roku od pet dana dostavi primedbe na Zapisnik o inspekcijskom nadzoru.Foto: Pixabay
Izvor: 021

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu BIZLife

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BIZLife. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BIZLife. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Biznis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *