jan 13, 2021
20 Pregledi
0 0

Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu

Objavio:

U ovom projektu akcenat je na značaju žena u sadašnjosti, u polju umetnosti i kulture, koji su sastavni deo društva. Na neizbežnu problematiku projekat odgovara isticanjem značaja njihovog prisustva, okuplja ih i umrežava. Utiče na položaj žena u savremenoj umetnosti, kulturi i društvu. Nastao je iz prakse i potrebe za udruživanjem i saradnjom, a kao takav se razvija i prelazi granice sektora, država i regiona.
Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu Žena je nezaobilazna tema svih vremena, a njena uloga u društvenoj stvarnosti menja se sa istorijskim kretanjima. Umetnost i kultura povezuju i mire razlike, što je pokretačka tačka projekta “Rise od woman”, koji ima cilj da istraži i pokaže jedan ugao svojstvenost žene, predstavljanjem različitih identiteta u savremenom stvaralaštvu.
– Pored fizičkog načina izlaganja prilagođava se savremnim tehnologijama i digitalnoj eri, izložbe prenosi u virtuelnu realnost i omogućava svima da ih pogledaju bez obzira na lokaciju i vreme. Planirano snimanje i emtovanje dokumentarnog serijala po prvi put prikazuje zajedničko delovanje među umetnicama i kustoskinjima i povezuje više njih sa različitih teritorija i na taj način ostavlja belešku o sadašnjosti, okuplja sve učesnice koje podjednako doprinose ideji i kreativnoj energiji – kaže inicijatorka projekta Biljana Jotić, istoričarka umetnosti i kustoskinja i dodaje da projekat istražuje i zapisuje jedan momenat u vremenu i ostavlja trag, baš kao što umetnost ostavlja trag ljubavi na koži.
Svaki projekat koji se realizuje danas mora da pronađe način komuniciranja sa publikom.”Rise of Woman” to čini na nekoliko načina.
Prva od brojnih aktivnosti u okviru projekta je Kick off konferencija 16. i 17. januara, koja će se prenositi putem live streaming-a putem Facebook stranice,  Youtube kanala kojoj će se predstaviti partneri i predviđene glavne aktivnosti kojima će se projekat baviti.
“Rise of woman” u potpnunosti zasnovan je na aktivnostima snažnih i uspešnih žena koje su dosadašnjim radom pokazale svoje kompentencije. Zahvaljujući njihovoj ekspertizi i primerima ideja je da se pozovu i druge žene uključe u razmenu znanja i prenošenje vrednosti.
Nedelja (17.01.) od 10.30 časova je rezervisana je za vođenje kroz izložbu “Žena o ženi” zajedno sa umetnicama iz regiona, a od 12 časova emitovaće se performans umetnice Ivane Ranisavljević.
Pored predstavljanja partnera i glavnih aktivnosti kojima će se projekat baviti kao i studijske posete aktuelnoj umetničkoj sceni 21. veka, u   subotu (16.01.) sa početkom u 12.15 časova, gošće iz Sarajeva predstaviće čuveni feministički festival PitchWise.
Projekat je podržan od strane programa “Kreativna Evropa” Evropske unije. U realizaciji projeka učestvuju organizacije iz Srbije (Fenomena i BeoArt Contempprary), Crne Gore (SPES NGO), Slovenije (Lokarjeva galerija), Hrvatske (Udruga Prizma) Severne Makedonije (SENSUS). Partneri Kick off konferencije su NGVU galerija i Walking Belgrade
U 13 časova počeće panel razgovor na temu identiteti žene u savremnenoj vizuelnoj umetnosti, sagovorniće će biti: Dubravka Đurić, profesorka Fakulteta za medije i komunikaciju, Sara Vujković, direktorka MSU Banja Luka, Aleksandra Lazar, kustoskinja umetničke zbirke Wiener ART Wiener Staedtische fondacije u Beogradu, nezavisna kustoskinja i istraživač u Londonu, Ivana Ivković, vizuelna umetnica Iana Stantieru, izvršna direktorka Europe’s Art Gallery. Moderatorka će biti Maša Elezović, kao i inicijatorka i moderatorka programa Biljana Jotić.Foto: Promo
Izvor: BIZLife

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu BIZLife

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BIZLife. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BIZLife. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Biznis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *