maj 31, 2020
230 Pregledi
0 0

Virus “ZAKAČIO” srpsku industriju

Objavio:

Industrijska proizvodnja u Srbiji u aprilu 2020. godine manja je za 16,6 odsto u odnosu na april 2019. godine, dok je, u odnosu na prosek 2019. godine, manja za 20,8 odsto.

Foto: Pixabay
Posmatrano po sektorima, u aprilu 2020. godine, u odnosu na isti mesec 2019, sektor prerađivačke industrije imao je pad od 19,9 odsto, a sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija pad od 9,9 odsto. Sektor rudarstva imao je najmanji pad od 0,1 odsto.Industrijska proizvodnja u periodu januar–april 2020. godine, u poređenju sa istim periodom 2019. godine, manja je za 0,8 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u aprilu 2020. godine, u odnosu na isti mesec 2019. godine, imale su proizvodnja proizvoda od gume i plastike, motornih vozila i prikolica, prehrambenih proizvoda, električne energije i pića.Obim industrijske proizvodnje u aprilu 2020. godine, u odnosu na april 2019, beleži pad kod 22 oblasti (učešće u strukturi industrijske proizvodnje 75 odsto), a rast kod sedam oblasti (učešće u strukturi industrijske proizvodnje 25 odsto).Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u aprilu 2020. godine, u odnosu na prosek 2019. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje manja je za 20,7 odsto, a kod prerađivačke industrije manja je za 24,8 odsto.Proizvodnja malih preduzeća (manje od 50 zaposlenih), koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem, prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora prerađivačke industrije.Izvezeno je robe u vrednosti od 5,7 milijardi dolara, što čini pad od 7,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno je robe u vrednosti od 8,1 milijardi dolara, što je za 4,6 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar–april 2020. godine iznosi 13,9 milijardi dolara i manja je 5,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, odnosno 12,6 milijardi evra i manja je 3,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.Deficit iznosi 2,3 milijarde dolara, što čini povećanje od četiri odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Izražen u evrima, deficit iznosi 2,1 milijardu, što je povećanje od 7,5 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.Izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od 5,2 miliona, što je pad od pet odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Uvoz robe imao je vrednost od 7,4 miliona, što predstavlja pad od 1,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.Izvor: PolitikaPokrivenost uvoza izvozom je 70,9 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 73,3 odsto.

Foto: Pixabay

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu BIZLife

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BIZLife. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BIZLife. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Biznis

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *