avg 3, 2021
69 Pregledi
0 0

10 stvari koje trebate da znate o zdravoj endiviji

Objavio:

Foto:PixabayEndivija je dvogodišnja biljka veoma slična zelenoj salati koja se koristi za pravljenje salata, bogata obiljem vitamina i minerala. Uglavnom se gaji na prostoru južne Evrope. Ako imate prostora u bašti i želite da je obogatite nekom novom kulturom neka vaš izbor padne upravo na endiviju. Ovo su 10 činjenica o njenom uzgoju, ali i sastavu.
2. Odlična je kada se obradi i obrađena kombinuje sa belim lukom, ali i u obrok salatama sa mesom i drugim povrćem. Njeni listovi imaju prepoznatljivu gorčinu koja se može otkloniti prilikom uzgoja (stavka 10.).
1. Kao što smo rekli u prvoj rečenici teksta, u pitanju je biljka izuzetnog sastava: naime, obiluje vitaminima K, B6, A, sadrži vitamin C. Kada su minerali u pitanju ni tu ne zaostaje: sadrži magnezijum, kalijum, kalcijum, cink, gvožđe, mangan.
3. Uprkos činjenici da je neki sade tokom letnjih meseci ova biljka je osetljiva na temperaturu koja premašuje 24 stepena jer ona negativno utiče na klijanje semena ako je u pitanju direktna setva i utiču na njen nepravilan rast. Idealna temperatura u vegetativnoj fazi iznosi 15 do 18 stepeni.
MOŽDA VAS ZANIMA
5. Pokazuje veliku osetljivost na nedotatak vode, što rezultira još većom gorčinom njenih listova. Predlaže se sistem navodnjavanja kap po kap.
4. Osetljva je na visoke ali pokazuje odličnu otponost na niske temperature. Zimski period podnosi bolje od zelene salate.
7. Biljka se gaji zbog listova, a uglavnom dostiže visinu od 15 do 25 centimetara. Bere se tako što se reže rozeta koju formiraju listovi, u zoni korenovog vrata. Nakon toga se otklone oštećeni listovi i spremna je za pripremu.
6. Ne pokazuje veliku zahtevnost kada je u pitanju zemljište, te može rasti na različitim tipovima tla. Međutim, kao i ostale kulture za optimum u proizvodnji trebaju biti ostvareni posebni uslovi: najbolje je obezbediti joj srednje teška do teška zemljišta (dobro obrađena), idealne pH vrednosti od 6,5 do 7,2.
9. Kultura je koja nije ljubitelj đubrenja stajnjakom. Najpoznatije su dve vrste: eskariol –širi list sličan zelenoj salati, i endivija sa kovržavim, sitnijim listovima.
8. Gaji se uglavnom posle prolećne salate, pasulja mahunara, graška, ranog krompira i kupusa jer oni ranije napuštaju parcelu.

10. Endivija može da se izbeljuje čime se smanjuje gorčina listova. Izbeljivanje endivije se vrši kada dostigne prosečnu, normalnu visinu. Listovi se sakupe nagore i zavežu se u gornjem delu biljke, tako da sredina biljke ne dobije previše svetlosti što je izbeljuje i čini manje gorkom.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Agromedia

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Agromedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Agromedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Poljoprivreda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *