maj 18, 2021
20 Pregledi
0 0

Bila je zamena za traktor, od njenog mleka se pravi drugi najskuplji sir na svetu – Koja je to rasa goveda?

Objavio:

Foto: Specijalni rezervat prirode ZasavicaMleko je izuzetnog kvaliteta, ali ga daje u malim količinama „Za ovu rasu se kaže da je stigla iz Podolije, područje Ukrajine. Mađari su ga u 10. veku doneli u velikom broju i upravo je u toj zemlji danas najveći broj podolskih goveda, oko 20 000. U Italiji je takođe zastupljena ova rasa, tamo se zove Podolico. Kod nas je bila zastupljena u Vojvodini i služila je kao takozvano radno govedo, odnosno za vuču teških tereta, izvlačenje drva iz šuma, a naročito za oranje. Bila je John Deer više od jednog veka“, rekao je Simić za naš portal.Podolsko goveče je stara rasa koja je u prošlosti imala veliki značaj, a danas u našoj zemlji postoji svega 200 grla ove rase. U specijalnom rezervatu prirode Zasavica danas se nalazi 60 grla podolskog govečeta i mi smo razgovarali sa Slobodanom Simićem iz tog rezervata o karakteristikama te rase i njenom značaju, te pritom saznali mnoge zanimljivosti.MOŽDA VAS ZANIMA Kada se govori o mleku i mesu ove rase, naš sagovornik ističe da Podolsko goveče daje veoma malo mleka, taman toliko da othrani svoje mladunče. Kako kaže, knez Miloš je uvezao nekoliko bikova podolske rase u 19. veku, držao ih je na Povlenu i ukrštao sa Bušom. Tako je nastalo čuveno Kolubarsko govedo koje je bilo osnovna rasa sve do Drugog svetskog rata u Srbiji. To je upravo bilo ono govedo koje je vuklo topove u Prvom svetskom ratu, služilo za oranje, bilo je manje od Podolca, a veće od Buše. Ne oboleva ni od jedne bolesti, otporna je na sve klimatske uslove Prema njegovim rečima, meso ove rase se naziva takozvanim grubim mesom i najbolje je koristiti ga za gulaš. Osim u specijalnom rezervatu prirode Zasavica ova rasa se može pronaći na Deliblatskoj peščari, ima ih u Pančevu i kod privatnih vlasnika u Bačkoj Topoli i okolini Čuruga. Njihov cilj je, kako kaže, održavanje genetičkih resursa i to čine u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. „Mleko je vrlo masno, preko četiri posto i izuzetnog je kvaliteta. Od njega se pravi drugi najskuplji sir na svetu, na prvom mestu je naš sir od magarećeg mleka koji košta 1000 evra, a Italijani prave Caciocavallo Podolico, sir od mleka Podolske rase koji se skuplja sa planine jer su tamo smeštena grla. Izuzutno je kvalitetno i samo mleko i sir, ali je osim toga što daju malo mleka problem i njegova muža jer su poludivlji“, istakao je naš sagovornik. Dodaje da je to najveće radno govedo u Evropi, bik dostiže težinu preko 1000 kilograma. Specifičnost ove rase je što nikada nije obolevala ni od jedne bolesti koje su karakteristične za domaća goveda kao što su slinavka, šap i plućne bolesti, izuzetno je otporna na različite klimatske uslove, samo je važno da ima dobru pašu. Foto: Specijalni rezervat prirode Zasavica„Oni su kod nas na pašnjaku i leti i zimi. Tokom zime se malo dohranjuju kada nema trave i kada padne sneg, ali su potpuno prilagođeni prirodi, ženka kada se oteli sakrije svoje mladunče isto kao i gazela i druge divlje životinje“, naglasio je Simić.


Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Agromedia

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Agromedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Agromedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Poljoprivreda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *