jun 23, 2021
51 Pregledi
0 0

Iz ugla proizvođača: Ove dve sorte jagode su se pokazale isplativim i lakim za preradu

Objavio:

Foto:Jasmina GajićUkoliko se bavite uzgojem jagoda ili planirate da gajite tu voćnu kulturu u budućnosti važno je da čujete mišljenje i drugih koji su se u tome oprobali i zabeležili veliki uspeh. Još je važnije saznati iskustvo onih koji su otišli korak dalje i osnovnu poljoprivrednu proizvodnju povećali na veći nivo preradom.
Sorta zenga zengana se ne raspada prilikom kuvanja
Sve sorte koje uključuju pomenute dve, italijanske sorte albu i aziju (koju ima na manjem prostranstvu) gaji na površini od 45 ari. Pored ove voćne kulture uzgaja i još jednu – trešnje.
Mi vam donosimo priču Jasmine Gajić, proizvođača jagoda iz Kamendola, koja gaji sorte koje nisu toliko svakidašnje: zengu zenganu i florens i bavi se njihovom preradom.
MOŽDA VAS ZANIMA
Na pitanje zašto se opredelila za sortu zenga zengana odgovara da je to učinila jer je u pitanju industrijska sorta koja joj je odgovarala jer je prošle godine počela da proizvodi džemove i slatka.
Ona ističe da je ova sorta osetljiva kada je u pitanju suša koju ne trpi, te joj je voda stalno neophodna. Takođe, kako kaže, manje je tolerantna od sorti albe i azije na trulež korena. Ona ovu sortu gaji organski, bez prskanja to jest upotrebe hemijskih preparata, koristi samo organska đubriva.
„Bila mi je potrebna neka takva sorta upravo zbog slatka, ta sorta je sama po sebi sitna, veoma rodna, sa pre svega fantastičnim mirisom i ukusom. Laka je za preradu, ne raspada se prilikom kuvanja, što je vrlo pogodno naročito kada se pravi slatko“, naglasila je naša sagovornica.
Od ove godine proizvodi i sirup od jagoda
Kako naglašava, ona je pre nego što se opredelila za zengu zenganu istraživala sorte na internetu, jednu po jednu sortu je listala i detaljno pretraživala. Pošto je kao dete odrasla uz domaće džemove želela je da otkrije koja sorta je njoj najbolja za preradu. Probala je da prerađuje i italijansku sortu albu koja se takođe pokazala dobro, ali je, prema njenim rečima, za slatko potrebna sorta koja je sitnija, čvrsta i ima malo drugačiji ukus.
„Imam prirodan izvor vode odnosno iskopan bazen sa vodom i preko cisterne crpim vodu i zalivam jagode. Neophodno joj je redovno zalivanje. Ove godine je prosečan prinos bio od jednog kilograma do 1,1 kilogram po jednoj biljci. Ja imam oko 1200 – 1300 živića, tako da je to dovoljno za moju preradu“, rekla je ova proizvođačica sa područja opštine Grocka i dodala da se trudi da njena prerada bude što kvalitetnija birajući samo zdrave plodove za istu i ne koristeći konzervanse, samo pasterizaciju.
Kako kaže, preko cele godine ima prodaju džema i slatka, a od ove godine je počela i sa proizvodnjom sirupa od jagoda koji se poprilično dobro pokazao.
Nakon što je istražila tu sortu i shvatila da je odgovarajuća kontaktirala je ljude koji je uvoze iz Holandije i oni su je uputili još bliže na tu sortu. Ona svoje proizvode prodaje preko interneta, a kupuju ih i ljudi koji kod nje kupuju jagode u svežem stanju i upoznati su sa njenim radom.
Sorta florens je veoma rodna, sočna i mesnata
Kada je u pitanju sorta florens, o njoj priča sa još većim oduševljenjem i entuzijazom.
Foto:Pixabay
„Morala sam da pronađem neki način odnosno sortu koja će da odloži to cvetanje. Pretraživala sam na internetu, pitala sam ljude koja je najkasnija sorta a da je pritom rodna, pa su mi ljudi preporučili tu sortu i elsantu. Nakon dvoumljenja sam se odlučila za florens i oduševila se. Malo je reći da sam prezadovoljna, u pitanju je biljka koja je veoma rodna, daje čak 1,2 kilograma po živiću. Po ukusu je najsličnija zenga zengani“, rekla je Jasmina Gajić.
Kako kaže, za sortu florens se opredelila jer je predeo gde gaji italijanske sorte poprilično nizak i česti su mrazevi. Prema tome uglavnom taj prvi rod jagode odnosno prvi cvet koji se pojavi kod jagode njoj izmrzne.
„Ova sorta nije zahtevna, manje iziskuje vode. Evo ja nju sada zalivam pošto je još berem i velike su vrućine. Zalivam je svaki, eventualno svaki drugi dan. Što se tiče prihrane nisam ništa preterano forsirala, htela sam da vidim kakav će imati prinos. Ona je vrlo prinosna sa kvalitetnim plodovima i otpornosti na trulež“, istakla je ona za naš portal.
Ova sorta je izrazito dobra za preradu, od nje pravi džemove jer je sočna, mesnata, a pritom veoma slatka te je potrebno dodavati znatno manju količinu šećera, što povećava njenu isplativost.
Za kraj ističe da joj se i sorta alba pokazala kao dobra na tržištu i da će proširiti njenu proizvodnju, kao i florens koju će da proširi na još jednoj parceli.
Cena florensa na pijaci kao cena prvih jagoda
Kada je u pitanju isplativost naročito ističe drugu sortu, to jest florens, jer ona nju sada prodaje kada na pijacama više nema jagoda, te ima dobru cenu po kilogramu koja je stoga jednaka ceni prvih jagoda.


Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Agromedia

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Agromedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Agromedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Poljoprivreda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *