okt 28, 2020
113 Pregledi
1 0

Jagnjad jeftinija u Šapcu, a skuplja u Nišu | Cene stoke

Objavio:


Klaničari sa područja pčinjskog regiona otkupljivali su tovne bikove preko 500 kilograma SM rase po višoj ceni od 220 din/kg.SREDA, 28. OKTOBAR 2020

Period za nama obeležile su viša cena tovne junadi na području Kragujevca, a tovnih bikova na području Vranja. Krmače za klanje su bile skuplje u Kragujevcu, a tovne svinje u Beogradu i Čačku. Jagnjad su bila jeftinija na području Šapca i Smedereva, a skuplja na području Niša i Požarevca.
Cene krava, goveda, junadi, teladi, tovnih bikova
U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je rast otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma, a cena je iznosila 200 din/ kg.
U klanicama na području podunavskog regiona otkupne cene teladi i krava za klanje bile su niže u odnosu na prethodni period. Cena teladi SM rase iznosila je 400 din/kg, a krava za klanja 140 din/kg.
Klanice na području Šapca otkupljivale su tovnu junad preko 480 kilograma po nižoj ceni od 220 din/kg.
U klanicama na području podunavskog regiona zabeležen je pad otkupnih cena teladi SM rase na 420 din/kg i tovnih bikova preko 500 kilograma SM rase na 210 din/kg.
U klanicama na području Beograda evidentiran je pad otkupnih cena tovnih bikova preko 500 kilograma, pošto su grla SM rase otkupljivana najčešče po ceni od 215 din/kg, a grla HF rase po ceni od 205 din/kg.
Klaničari sa područja jablaničkog regiona otkupljivali su tovne bikove preko 500 kilograma SM rase po ceni od 215 din/kg i krave za klanje, za koje je cena iznosila 140 din/kg.
U klanicama na području moravičkog regiona najčešća otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma iznosila je 480 din/kg. Cena tovnih bikova preko 500 kilograma SM rase iznosila je 220 din/kg. Kod tovne junadi preko 480 kilograma cena je bila 200 din/ kg, dok je kod krava za klanje cena iznosila 140 din/kg. Obim otkupa ovih kategorija goveda bio je dobar.
U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do rasta otkupne cene krmača za klanje i pada otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kiograma. Broj otkupljenih grla bio je prosečan.
Cene prasadi, svinja, krmača za klanje
Na pijaci žive stoke u Kragujevcu evidentiran je rast prodajne cene krmača za klanje na 125 din/kg.
Na stočnoj pijaci u Čačku evidentiran je pad cena obe kategorije prasadi. Kod grla do 15 kilograma cena je iznosila 180 din/ kg, dok je kod grla  od 16 do 25 kilograma cena bila 170 din/ kg. Za tovne svinje su kupci trebali da odvoje od 140 do 150 din/kg u zavisnosti od kategorije grla, dok je kod krmača za klanje cena iznosila 150 din/kg.
Klaničari sa područja Beogrrada podigli su otkupnu cenu tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 155 din/kg.
Na pijaci žive stoke u Nišu zabeležena je niža prodajna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma. Najčešće je trebalo izdvojiti 150 din/kg.
U klanicama na području Šapca zabeležen je pad otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 200 din/ kg i rast otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 150 din/kg.
Cene jagnjadi, jaradi, ovaca, dviski, šilježadi i koza
U klanicama na području Šapca nastavljen je pad otkupne cene jagnjadi. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 190 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je dobar.
U klanicama na području južnobanatkog regiona zabeležen je otkup prasadi od 16 do 25 kilograma po ceni od od 220 din/kg i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma, čija je cena iznosila 150 din/kg.
U klanicama na području nišavskog regiona zabeležena je viša otkupna cena jagnjadi. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 260 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.
U klanicama na području podunavskog regiona zabeležen je pad cena otkupnih jagnjadi na 230 din/kg, šilježadi na 190 din/kg i ovaca na 120 din/kg.
Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do rasta cene ovnova za priplod na 40.000 dinara po grlu.
Na stočnoj pijaci u Požarevcu evidentiran je rast prodajnih cena jagnjadi i ovaca. Cena jegnjadi iznosila je 270 din/kg, dok je cena ovaca iznosila 120 din/kg.
Cene lucerkinog brašna, stočnog ječma, sojine sačme
Na pijaci u Čačku je zabeležen rast cene stočnog ječma upakovanog u džakove na 26 din/kg.
Na pijaci žive stoke u Novom Sadu je zabeležena jedino prodaja jagnjadi po ceni od 230 din/kg.
Na gazdinstvima u okolini Smedereva lucerkino seno u balama bilo je jeftnije, a cena je iznosila 12 din/kg.
Na pijaci u Obrenovcu zabeležen je pad prodajnih cena kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog i stočnog ječma upakovanog u džakove najčešće od 50 kilograma u odnosu na prethodni period. Za oba poljoprivredna proizvoda su kupci trebali da izdvoje 20 din/kg.
Na području Sremske Mitrovice evidentiran je rast cene pšenice upakovane u džakove na 21 din/kg.
Na području Požarevca suncokretova sačma bila je skuplja u maloprodajnim objektima, pošto se najčešće mogla pazariti za 44 din/kg.
U maloprodajnim objektima na području Kraljeva cena sojine sačme iznosila je 67 din/kg, a suncokretove sačme 37 din/kg. Na pijaci u Kraljevu ponuda žitarica i ostalih stočnih hraniva, kao i cene nisu se menjale
U maloprodajnim objektima na području Kikinde, došlo je do pada cene sojine sačme na 70 din/kg i suncokretove sačme na 40 din/kg.
Izvor: STIPS
Na gazdinstvima u okolini Pančeva bili su skuplji u odnosu na prethodni period kukuruz okrunjen, prirodno sušen upakovan u džakove najčešće od 50 kilograma, pšenica, takođe, upakovana u džakove i lucerkino seno u balama. Za lucerkino seno je bilo potrebno izdvojiti 16 din/kg, za kukuruz 17 din/kg, a za pšenicu 19,5 din/kg. Kukruz je bio skuplji i u maloprodajnim objektima na području Pančeva

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Agromedia

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Agromedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Agromedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Poljoprivreda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *