okt 3, 2021
37 Pregledi
0 0

Saznajte sve o JESENJOJ ZAŠTITI uljane repice

Objavio:
[embedded content]U proizvodnji uljane repice postoji mnogo izazova, a jedan od njih jeste i adekvatna zaštita biljaka u jesenjem periodu. Pravim odabirom preparata možete osigurati dobar rod uljane repice.
Sultan je preparat sa najviše aktivne materije. Njegova doza primene je 2 l/ha. Aktivna materija je Metazahlor. On odlično suzbija korove poput bulke, palamide, kamilice, tatule, čička i sve druge korove koji se javljaju u početnim fazama nicanja uljane repice. Takođe, za Sultan se odlučujemo ukoliko kiša od momenta setve bude najavljena za nekih desetak dana.
Tako bi posle setve, a pre nicanja, uljanu repicu trebalo zaštiti od korova. Preporučuju se herbicidi Sultan i Kalif Mega, kompanije Adama.
Zaštita od buvača
Kada oslobodimo uljanu repicu od korova i ona nikne, može se javiti sledeći problem – buvač.
Ako u vremenskoj prognozi nema kiše, koristi se Kalif Mega. Aktivne materije Metazahlor i Klomazon. On je perzistentniji i sklop dve aktivne materije – Metazahlor i Klomazon. Doza primene je 2.5l/ha.
Ovu štetočinu ćemo uspešno suzbiti preparatom Lamdex. Doza primene je 0.2 – 0.3 l/ha. Ono što Lamdex izdvaja od svih ostalih preparata protiv buvača, jeste to što je mikrokapsulisana formulacija tj. aktivna materija se značajno duže oslobađa.
Buvač je buba koja u tim početnim fazama neće pojesti repicu, ali će napraviti izuzetno veliku štetu i usporiće njen početni porast, koji je najvažniji zbog pravilnog ukorenjavanja i korišćenja hranljivih materija i vode.
Uljanu repicu štitimo od ove štetočine kada primetimo prve gusenice. Takođe se radi preparatom Lamdex u dozi 0.2 – 0.3 l/ha.
Možda vas zanima
Zaštita od repičine lisne ose
Repičina lisna osa je značajno veći problem od buvača u jesenjem periodu. Njena gusenica može dovesti do golobrsta. I, ako dozvolimo da se repična lisna osa previše razvije, može se desiti da usev bude totalno uništen.
Diler i Leopard se koriste u slučaju da je najavljeno toplo vreme nakon primene. Doza primene Dilera je od 1-1.2 l/ha; a za Leopard od 1.2 – 1.5/ha.
Zaštita od uskolisnih korova
Predusev u uljanoj repici su obično pšenica ili ječam. A one u uljanoj repici predstavljaju veliki korov. Predlažu se tri preparata Diler, Leopard i Agil.
Primena regulatora rasta
Kada smo se oslobodili od korova i sačuvali uljanu repicu od štetnh insekata, ona nesmetano raste i sprema se da uđe u period mirovanja, tj. u zimu. Tada je potrebno primeniti je regulator rasta. Naime, ako uđe prevelika u zimu, može se desiti da u toj jesenjoj fazi formira cvetno stablo, a da zatim dođe do mraza i to cvetno stablo izmrzne. U tom slučaju – od prinosa nema ništa.
Ukoliko je najavljen hladniji period – primenjuje se Agil. U zavisnosti od porasta korova, u dozi od 0.6-1 l/ha.
Sagovornik: Savo Jovanović
Kako bismo to sprečili, u tom peirodu treba odraditi regulator rasta. Predlaže se preparat Orius. On je i fungicid, koji sprečava bolesti kao što su bela trulež, mrka trulež i sklerocinija. Doza primene zavisi od momenta u kom ga radimo. Ako je repica sa 6 razvijenih listova radimo 0.6 l/ha, ako je 8 razvijenih listova radimo 0.8 l/ha. Ako ima 10 i više listova radimo sa 1 l/ha preparata Orius.


Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Agromedia

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Agromedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Agromedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Poljoprivreda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *