okt 6, 2020
31 Pregledi
0 0

Kako i zašto pčele koriste propolis?

Objavio:


Propolis pored toga što je izuzetno zdrav i ima široku primenu u humanoj medicini, postiže i odličnu cenu na tržištu, pa je jedan od bitnijih pčelinjih proizvoda koga sakupljaju mnogi pčelari.UTORAK, 06. OKTOBAR 2020

Propolis ili pčelinji lepak je smolasta supstancija, prijatnog mirisa etarskih ulja, koju pčele izrađuju od produkata biljnih pupoljaka. 
 
U košnicama ga pčele koriste za lepljenje šupljina i smanjenje leta, mazanje unutrašnjih zidova košnice, poliranje neravnina i učvršćavanje delova košnice, koje su neželjeni gosti oštetili a to mogu biti miševi i insekti.
Pored toga što ima antibiotsko dejstvo interesantno je da na njega bakterije ne mogu postati otporne.
Propolis ima baktericidna svojstva i zbog toga ga pčele koriste za poliranje i dezinfekciju ćelija pred zaleganje jaja u njima. Time se leglo štiti od patogenih mikroorganizama.
Saznajte: Kako se boriti medom protiv jesenjih virusa?
 
Ustanovljeno je da u specijalnim priborima za sakupljanje propolisa, pukotine od 0,1 do 3,5mm pčele zatvaraju isključivo propolisom, a širine od 3,5 do 10mm po pravilu voskom, a ponekad voskom i propolisom. Ispitivanja su pokazala da mreže za sakupljanje propolisa trebaju da imaju otvore širine dijametra manjeg od 4mm i to je optimalna širina koju pčele popunjavaju propolisom.
Najveće količine propolisa pčele donose iznad gnezda na plafonskim delovima, na satonošama ramova i na otvorima nižih i gornjih leta. Na tim mestima propolis je i najčistiji.
Ovaj pčelinji proizvod često se koristi u apiterapiji odnosno lečenjem pčeliljim proizvodima.
Najveće količine propolisa pčele sakupljaju u drugoj polovini jula i prvoj polovini avgusta, tj. u periodu pripreme pčela za zimovanje. Na 60 dana pre nastupanja prvih stabilnih mrazeva sakupljanje propolisa treba zaustaviti, pošto ne treba ostavljati gnezda bez propolisa u toku zime.
Bez štete za pčelinje društvo možemo godišnje ubirati od njega do 80g propolisa široke potrošnje. Ipak, koristeći postupke, koji pčele pobuđuju na propolisovanje svojih gnezda, možemo uvećati tu količinu do 2kg. Ovo se može postići putem pojačanja ventilacije gnezda, izradom specijalnih rebrastih, mrežastih ili stepenastih pribora za sakupljanje propolisa, korišćenjem uložaka za leta, različitih konstrukcija.
Propolis kapi možete utrljati na grudi, kako biste umirili kašalj. Sa medom, ili čajem od kamilice, ove kapi čiste disajne puteve, a možete ih koristiti tako što ćete u vrelu vodu, ili čaj, dodati kapi propolisa i tako se inhalirati. Takođe, u teglu meda možete staviti sirov propolis, on će povećati lekovita svojstva meda.
Pročitajte koji je to najskuplji pčelinji proizvod? 


Autor: dipl. ing. poljoprivrede Radosavljević Dragan, PSSS Negotin

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Agromedia

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Agromedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Agromedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Poljoprivreda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *