jul 24, 2020
187 Pregledi
0 0

Zašto ga ne biste imali u svojoj bašti – Kako se gaji zdravo povrće PATLIDŽAN?

Objavio:


Patlidžan (lat. Solanum melongema) je jednogodišnja biljka koja se na malim površinama. Za nicanje mu je potrebna temperatura od najmanje 15°C , a optimalna je do 22°C , na 10°C prestaje da raste dok uginjava na 4-5 °C. Zahteva srednju dnevnu temperaturu za uspešan razvoj od 20°C najmanje tri meseca, a pet meseci bez mraza. Poljski vodni kapacitet (PVK) treba da bude 80%, a optimalna vlažnost vazduha za plavi patlidžan je od 55-65 %.PETAK, 24. JUL 2020

Zbog svoje hranjive vrednosti, patlidžan zauzima sve važniju ulogu u ishrani. U sledećem tekstu saznajte sve o gajenju ove kulture.
Osnovnu obradu uraditi u jesenjem periodu na dubinu do 40cm, zatvaranje brazda uraditi u rano proleće, početkom maja uraditi predsetvenu pripremu na dubinu od 8-10cm.
Za uspeh u proizvodnji traži plodno i strukturno zemljište sa visokim sadržajem humusa. Na istu parcelu ga treba vratiti posle pet godina i preporuka je da se izbegavaju kao predusvi iz iste familije (krompir, paradajz, paprika ). Dobri predusevi su kupusnjače, korenasto bilje, strna žita, lukovi ili leguminoze.
Eventualna prazna mesta treba ručno popuniti. Kultiviranje i blago ogrtanje treba uraditi 3-4 puta kada god se ukaže potreba. Prvo prihranjivanje se uradi kada su biljke visoke 12-15 cm, a drugo kada počnu da se formiraju plodovi. Prihranjivanje azotom se obično radi istovremeno sa kultiviranjem. Plodovi se beru u tehnološkoj zrelosti, a berba se obavlja na 5-6 dana tako što se odseca drška. Prinos dotiže od 40-50 t/ha .
Sa osnovnom obradom treba uneti do 40-50 t/ha stajnjaka i polovinu fosfornih (od ukupno 120-140 kg/ha) kao i polovinu kalijumovih (od ukupno 150-180 kg/ha). Preostali fosfor i kalijum kao i polovinu azotnih (od ukupno 80-100 kg/ha) uneti neposredno pred predsetvenu pripremu, a preostalu količinu azota uneti dva puta kao prihranu.Sadnja rasada se može obaviti ručno ili mašinski od početka maja u odlično pripremljeno zemljište. Trebalo bi da dnevna temperatura bude od 18-21°C. Međuredno rastojanje je 60-70 cm, a razmak u redu od 30-50 cm.
Autor: Dipl. inž. Miloš Nikoletić
Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe  

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Agromedia

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Agromedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Agromedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Poljoprivreda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *