sep 26, 2020
108 Pregledi
0 0

Nove sorte pšenice – trpe velike doze đubrenja

Objavio:

 „Agromarket već dugi niz godina ima saradnju sa francuskom semenskom kućom Kosad. I ove godine, Agromarket može poljoprivrednim proizvođačima ponuditi tri sorte: Sostin, Sobred i Sotis“, navodi dipl. inž. Marko Minić.Sponzorisani članak

SUBOTA, 26. SEPTEMBAR 2020

Kompanija Agromarket, u saradnji sa francuskom kompanijom Kosad (Caussade), nudi poljoprivrednim proizvođačima tri sorte pšenice nove generacije: Sostin, Sobred i Sotis, koje odlikuju potvrđeni visoki prinosi i odlične karakteristike.[embedded content]
Prema daljim rečima Marka Minića iz kompanije Agromarket, u pitanju su sorte pšenice nove generacije, koje su namenjene za intezivnije uslove proizvodnje i koje trpe punu agrotehniku. Ove sorte imaju ogroman potencijal za prinos i veliku tolerantnost na bolesti.

Zoran Sefkerinac, proizvođač iz Banatskog Novog Sela potvrđuje Markove navode svojim iskustvom. Kada su videli da je sorta Sobred dobra pšenica, ove godine su zasadili Sostin.
„Sostin i Sobred su izuzetno niske sorte, otporne na poleganje, trpe velike doze đubrenja, i što je najbitnije imaju visok potencijal za prinos“, kaže Marko Minić.
On navodi da su ranije imali na pšenicama 81 do 82 hektolitra i veruju da će Sostin takođe to da ostvari.
„Veoma niska pšenica, trpi velike količine uree, jer smo ove godine radili tretman samo jednom, u februaru mesecu. 220 kg uree po jutru smo bacili“, kaže Zoran.
Vasa Rajić, proizvođač iz Bavaništa, takođe potvrđuje da je njihov izbor pšenica iz kuće Kosad, koju koriste već dugi niz godina. Kako kaže, imali su i sortu Sobred, koja je pre 3 godine postizala prinos blizu 10t/ha.

Sagovornici:Dipl. Inž. Marko Minić, AgromarketZoran Sefkerinac, proizvođač, Banatsko Novo SeloVasa Rajić, proizvođač, Bavanište
„Na preporuku naših stručnjaka iz firme Kosad smo se odlučili za Sostin, s obzirom da je tolerantna, dosta tolerantnija na bolesti, i da je nova genetika u pitanju, mislim da nismo pogrešili. Mislim da je pravi potez što smo smo to uradili“, zaključuje Vasa Rajić.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Agromedia

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Agromedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Agromedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Poljoprivreda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *