jun 11, 2020
239 Pregledi
0 0

Poskupele priplodne krave u Kragujevcu | Cene stoke i stočne hrane

Objavio:


Stočna pijaca u Užicu beleži rast prodajne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma, pa je njihova cena iznosila 230 din/kg. Klanice sa područja jablaničkog regiona su i ove, kao i prethodne sedmice vršile otkup bikove telesne mase preko 500 kilograma po ceni od 220 din/kg i krave za klanje SM rase iznosila je 150 din/kg. Otkupna cena muške teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 500 din/kg, dok je kod ženskih grla iste rase i kategorije dominirao iznos od 460 din/kg u klanicama na području moravičkog regiona. Za otkupljene bikove telesne mase preko 500 kilograma klaničari su plaćali 220 din/kg, dok je kod tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma dominirao iznos od 200 din/kg. Dominantna otkupna cena krava za klanje SM rase iznosila je 140 din/kg.ČETVRTAK, 11. JUN 2020

Protekle nedelje na pijacama širom Srbije došlo je do promene cena. Prodajne cene tovnih bikova porasle na užićkoj pijaci. Zabeležen je pad otkupne cene tovnih svinja u pčinjskom okrugu. Ovce poskupele na vranjanskoj pijaci. U okolini Kikinde došlo do pada cene stočnog brašna. 
Cene krava, goveda, junadi, teladi, tovnih bikova
Na stočnoj pijaci u Kragujevcu, došlo je do povećanja cena priplodnih krava SM rase u odnosu na prethodni period. U nedelji za nama njihova cena bila je 170.000 dinara po grlu. U klanicama na području šumadijskog regiona zabeležen je pad otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma. Telad su koštala 200 din/kg. Do pada otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 450 kilograma došlo je u klanicama na području pčinjskog okruga gde je cena iznosila 240 dinara po kilogramu.
U klanicama na području pčinjskog okruga primetan je pad otkupne cene tovnih svinja, koja je je bila 160 din/kg. U beogradskim klanicama je tokom druge nedelje juna evidentiran blagi porast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma, pa je njihova cena iznosila 160 din/kg.
Cene prasadi, svinja i krmača za klanje
Na kragujevačkoj pijaci žive stoke cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma su pale, pa su tovne svinje ove mase prodavane za 140 din/kg, a krmače za klanje za 130 din/kg. U klanicama na području šumadijskog regiona otkupne cene istih kategorija svinja bile su niže. Za razliku od njih, otkupna cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma je porasla, te je iznosila 140 din/kg.
Porast cena otkupa krmača za klanje u odnosu na prethodni period zabeležen je u klanicama na području južno-banatskog regiona. Dominantna cena bila je 130 din/kg.
Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je u klanicama na području Niša, pa je ona iznosila 200 din/kg. U Nišu je, takođe, na stočnoj pijaci zabeležen pad cene iste kategorije prasadi, dok je porasla cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma. Njihova cena iznosila je 160 din/kg.
Jeftinija su jagnjad i jarad u odnosu na prethodni period na pijaci žive stoke u Kragujevcu. Jagnjad su koštala 220 din/kg, dok je dominantna cena jaradi bila 190 din/kg. Porast otkupne cene jagnjadi protekle nedelje zabeležena je i u klanicama na području šumadijskog regiona.
Cene jagnjadi, jaradi, ovaca, dviski, šilježadi i koza
Na stočnoj pijaci u Čačku, evidentiran je pad prodajne cene jagnjadi na 220 din/kg.
Prodajne cene ovaca na pijaci žive stoke u Vranju, doživele su skok protekle sedmice. Cena je iznosila 150 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kraljevu prodajna cena ovaca bila je niža u odnosu na predhodni period, pa je iznosila 120 din/kg. 
Na pijaci žive stoke u Užicu evidentiran je rast cene jagnjadi na dominantnih 230 din/kg. Na stočnoj pijaci u Leskovcu cena jagnjadi bila je 300 din/kg, jarad ste mogli kupiti po ceni od 210 din/kg, a ovce i koze za 100 din/kg.
Porasla je cena kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove od 50 kilograma, ali je zabeležen i pad cene lucerkinog sena u balama na gazdinstvima u okolini Pančeva. Kukuruz je koštao 15.5 din/ kg, a za lucerku je trebalo platiti 15 din/kg. Lucerkino seno u balama poskupelo je na pijaci u Požarevcu tokom prošle nedelje, čija je cena iznosila 20 din/kg.

Cene lucerkinog brašna, stočnog ječma, sojine sačme
Na čačanskoj pijaci, zabeležen je rast cene kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog na 24 din/kg. U maloprodajnim objektima se prošle nedelje sojina sačma mogla nabaviti po ceni od 73 din/kg, za licerkino brašno je bilo potrebno odvojiti 50 din/kg, a za suncokretovu sačmu 26 din/ kg.


Pad cene stočnog brašna evidentiran je na gazdinstvima u okolini Kikinde, gde je cena bila 17 din/kg. Cena kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog iznosia je 20 din/kg, dok je za lucerkino seno u balama trebalo izdvojiti 18 din/kg na gazdinstvima. U kikindskim silosima kukuruz u rinfuzu je poskupeo u odnosu na prethodni period. Na niškim pijacama je osetan rast cene pšenice, te je ona iznosila 25 din/ kg. Cena stočnog brašna bila je 16 din/kg u silosima na području Loznice u toku prošle nedelje.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Agromedia

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Agromedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Agromedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Poljoprivreda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *