feb 13, 2021
98 Pregledi
0 0

Pravovremena i efikasna zaštita povrtarskih kultura od poleganja rasada

Objavio:

Poleganje rasada je bolest koja uzrokuje najveće štete u proizvodnji rasada povrtarskih kultura. Prouzrokovači bolesti su gljivice iz roda Phytium spp, a naziv poleganje rasada proističe iz toga što krajnji simptom jesu polegle biljke koje propadaju. Gajene biljke su najosetljivije u fazi nicanja, te je zbog toga potrebno krenuti sa zaštitom rasada od samog početka proizvodnje.
Zemljišni uslovi koji pogoduju razvoju gajenih biljaka odgovaraju i razvoju patogena. Optimalna temperatura i zemljišna vlaga su uslov za ostvarivanje infekcije gajenih biljaka, kao i njihova velika gustina i slabo provetravanje.
Koji uslovi pogoduju razvoju bolesti?
Procena prisutnosti ovog prouzrokovača bolesti se mora uzeti u obzir u svim zemljištima, a obavezno na mestima gde se rasad proizvodi više godina. Napada veoma širok spektar biljnih vrsta i razmnožava se u zemljištu na organskoj materiji. Nakon utvrđivanja prisutnosti patogen se može javljati u zemljištu dugi niz godina.
Obilna zalivanja pogoduju širenju patogena i zbog toga jedna od najvažnijih mera jeste kontrolisano zalivanje semena odnosno biljaka.
MOŽDA VAS ZANIMA
Simptomi su u vidu vodenastih pega koje se povećavaju i šire na prizemnom delu stabla. Zaraženi deo stabla je uvek tanji od zdravog dela, pa biljke poležu i zbog toga je ova bolest poznata po nazivu „poleganje rasada“.
Kako se bolest manifestuje?
Ukoliko je prouzrokovač bolesti prisutan u zemljištu uz optimalne uslove vrlo brzo dolazi do infekcije, a nakon toga i propadanja biljaka po formiranju klice. Početni simptomi, koji se mogu videti na već izniklim biljkama se nalaze na stabaocetu istih, blizu supstrata ili zemljišta.
Na obolelim delovima biljaka primećuju se beličasti končići koji se protežu i na površini zemljišta. Iz obolelih biljaka zaraza se brzo širi na zdrave, tako da može doći do potpunog propadanja rasada.
Biljke u trenucima početne infekcije mogu da izgledaju potpuno normalno, čak i kada polegnu kratak period ne gube normalan izgled listova, a nakon toga vrlo brzo dolazi do odumiranja.

Simptomi na starijim biljkama se manifestuju u vidu pega i nekroze na donjem delu stabla, smanjenog porasta, žutila i opadanja prinosa.
-Obezbediti lakša i ocedita zemljišta da ne bi došlo do zadržavanja vode na pojedinim mestima-Sadnju ili setvu obavljati kada je najavljeno vedro i toplo vreme narednih 7-10 dana–Pravovremena upotreba fungicida za suzbijanje patogena
Kako suzbiti prouzrokovače i sprečiti poleganja rasada?
U strategiji za zaštitu rasada od ove bolesti potrebno je primeniti sledeće mere:
BALB je sistemični fungicid, koristi se za suzbijanje prouzrokovača plamenjače i poleganja rasada. Primenjuje se u početnim fazama razvoja odmah nakon nicanja biljaka, zalivanjem rasada.
Kao mera zaštite, pored pravilnog zalivanja i dobre provetrenosti, naša preporuka je primena preparata BALB 0,2% neposredno posle nicanja, pre rasađivanja i nakon rasađivanja.
BALB ne treba primenjivati u proizvodnji ljutih papričica i sorti paprike kratke vegetacije.
Koncentracija primene je 0,2% odnosno 20 ml/10 l vode i takvim rastvorom se zaliva površina od 6-8 m².

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Agromedia

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Agromedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Agromedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Poljoprivreda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *