nov 10, 2020
118 Pregledi
0 0

Produžite rok trajanja namirnica konzerviranjem u alkoholu i želeu

Objavio:

Voće u alkoholu Voće u alkoholu se može koristiti za koktele i likere, ukrašavanje dezerata i za direktnu upotrebu. Razno voće može predstavljati sirovinu za ovu namirnicu, poput voća za kompote, s tim što se ovde voće treba sitnije iseći. Koristi se samo jedna vrsta voća, ili mešavina koja istovremeno dozreva. Voće se sipa u tegle nakon obavljenog procesa i hermetički se zatvara! Pod konzervisanjem namirnica podrazumeva se produžavanje njihove trajnosti radi kasnije upotrebe. Većina svežih namirnica je podložna brzom kvarenju, i ako se odmah ne konzervišu, morale bi brzo da se upotrebe. Iz tog razloga se čovek oduvek trudio da namirnice konzerviše na različite načine i time obezbedi rezerve tokom čitave godine. Za konzervisanje voća, povrća i mesa postoje različiti načini, a u ovom pregledu ćemo predstaviti najinteresantnije. ½ litra alkohola jačine 50% ili 0,6 litra jačine 40%; 250 g šećera rastvorenog u alkoholu, a prethodno se pripremi rastvor za rezervu (litar 50% alkohola + ½ kilograma šećera), na 1 litar zapremine tegle odredimo 0,35 litra 50% alkohola sa šećerom i dopunimo voćem. Kao alkohol se koristi voćni destilat, čist alkohol, a u nekim opcijama je dobar i rum. Alkohol konzerviše voće, te je krajnja jačina proizvoda 15% po gornjoj recepturi. Neophodno  je po spravljanju da proizvod sazri mesec dana pre upotrebe. Na 1 kg voća potrebno je: Pasterizovane ribe u želeu Očišćene i isečene ribe se mariniraju u rastvoru sastava: Na 1 kg ribe ide 1 l naliva. Na dno tegle sa 1 l naliva se može dodati i biber u zrnu, slačica i kranfilić, kao i lovorov list. Posle mariniranja koje traje nedelju dana, ribe se izvade i spakuju u drugu teglu, gde se preliju nalivom sledećeg sastava: Način pripreme: Želatin se ostavi da nabubri u petostruko većoj količini vode, za otprilike jedan sat. Rastvor polako zagrejemo, uz neprekidno mešanje, dok se želatin ne rastvori. Zatim ga izlijemo u pripremljeni naliv, dopunimo vodom i dobro promešamo. Pored toga, spremi se smesa od kilograma povrća u sledećem odnosu: 300g seckanog luka, 300 g sterilisanih krastavčića, 250g kuvane šargarepe i 150 g kuvanog celera. Odnos riba-povrće-naliv sa želatinom treba da bude 55:15:30, tako da na 1kg ribe ide 270g smese povrća i 550 ml naliva. Zatim se tegle pasterizuju na 80-90 stepeni Celzijusa u trajanju od 10 minuta i nakon otvaranja se drže u frižideru.


Autor: D.Č.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Agromedia

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Agromedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Agromedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Poljoprivreda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *