nov 28, 2021
51 Pregledi
0 0

Rakija Pruna: Šljivovica iz vinske buradi!

Objavio:
[embedded content]Pruna na vlaškom znači šljiva. Upravo ova reč je poslužila kao inspiracija mladom preduzetniku Aleksandru Novakoviću kada je odlučio da pokrene svoj brend – destileriju i vinariju Pruna. U nastavku je njegova poslovna priča.
Ipak, osim šljive, u svojoj proizvodnji rakije i vina, koriste i drugo voće: dunje, krušku, jabuku, lozu i višnju.
Kada čovek u Srbiji kaže „rakija“, misli se na šljivu. Tako je baš reč sa tim značenjem postala zaštitni znak Aleksandrove firme.  Osim toga, kratka reč je laka za pamćenje i dobro zvuči.
„Sve sami proizvodimo. Imao 15 hektara zasada. 10 hektara je pod šljivom, sortimenti su – čačanska rodna, čačanska lepotica i crvena ranka. Najviše ima čačanske rodne, a na ostalih 5 hektara je ostalo voće, kruška vilijamovka, leksovačka dunja i višnja.“, kaže Aleksandar.
Ono što izdvaja Prunu jeste samostalni uzgoj voćnih vrsta koje koriste u proizvodnji.
„Zahvaljujućui tim kazanima možemo da zadržimo kvalitet koji se dobija iz voća.“
Možda vas zanima
Uspešna proizvodnja zahteva ulaganja i strpljenje
Da bi proizvodnja bila uspešna, neophodna su ulaganja. Tako imaju dva moderna kazana, koji su kako, „Rolls Roys“ u ovoj industriji.
Trenutno je prosek slatkoće dunje oko 16,17 brixa. Očekuju da to ksoči za još koji stepen, zato što će dunje koje su danas obrali biti smeštene u drvenim gajbicama još  mesec dana.
Naravno uslov za kvalitetnu rakiju je kvalitento i zdravo voće. A pored toga i kontrolisana fermentacija.

Dunje – ©Agromedia
Tako im omogućavaju dozrevanje. Zahvaljujući tome, dobijaju veću količinu šećera u dunji i potpomažu razvoj aromatskih materija. Zato će rakija od dunje biti lepša, mirisnija i boljeg ukusa.
„Ne zadržavamo se samo na srpskom hrastu. Uvozimo i kupujemo hrastovu burad iz celog sveta koja se koristila prvenstveno za vino. Jer smatramo da je vinovo bure najbolje bure za rakiju.“, otkriva Aleksandar.
Tajna autentičnog ukusa rakija Pruna – Vinovo bure je najbolje bure za rakiju!
U Pruni se trude da sve bude domaće. Osim svog voća, koriste i hrastovo drvo iz svoje šume za izradu buradi. Proizvode 20 do 40 buradi na godišnjem nivou. Koriste se prvo za vino, a polse jednog ili dva korišćena za vino – upotrbe ih za rakiju.
„Biće neka druga, možda isto šljiva, možda neka sa sličnim ukusom, ali nikada ne proizvodimo dva puta istu rakiju.“, kaže on.
Zahvaljujući tom pristupu, proizvode  posebnu liniju rakije  gde iz jednog bureta rakije ide jedna etiketa Znači ako je bure od 225 litara imaćemo 225 litara rakije – Single Barrel rakiju. U pitanju je jedinstveno piće, nastalo u autentičnom buretu. Tako da nakon te „ture“ više nikada neće biti ista takva rakija.
U planu je nastavak plasiranja novih ideja na tržište
Ovde se većina stvari radi ručno. Naravno, da bi proizvodnja bila efikasna, neophodno je uključiti i mašine u proces. Tako se odvajanje koštice radi mašinski, a pretakanje i sipanje se radi pumpama. Takođe, u primarnoj proizvodnji koriste traktore i priključne mašine.

Burad za rakiju Pruna – ©Agromedia
„Trudimo se da to izgleda što lepše. Zbog estetike ali i da se ne bi razvili korovi.“
Osim dobre organizacije rada, velika pažnja posvećuje se i urednosti voćnjaka. Tako njihovi voćnjaci uvek imaju uredno pokošenu travu.
Svoje proizvode plasiraju na srpsko tržište. I to najviše na njihovu okolinu – Golubac,Veliko Gradiše Srebrno jezero. Ali i u Beogradu gde imaju najveću prodaju. Takođe, jedan mali deo proizvoda izvoze u Švajcarsku, što iznosi oko 10% ukupne proizvodnje.
Obim godišnje proizvodnje zavisi od roda. Otprilike iznosi oko 10 do 20 hiljada litara. Kako kaže, koriste ono što im Bog da.
„Uvek se igramo sa različitim buraidma. Sada nam stižu burad stara 5, 6 i 7 godina, pa ćemo od njih praviti nove Single Barrel rakije.“, najavio je Aleksandar, mladi i uspešan preduzetnik.
Za naredni period imaju velike planove jer kako kaže, uvek imaju  neke novotarije i nove eksperimente.


Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Agromedia

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Agromedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Agromedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Poljoprivreda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *