okt 31, 2020
43 Pregledi
0 0

Saveti za uzgoj: Tajna savršenog PAŠKANATA

Objavio:

Pojedino povrće je poznato po jednostavnom i uspešnom uzgoju, dok je većini potrebno malo pomoći i ohrabrenja. Iako je paškanat veoma vitalna i zahvalna biljka za uzgoj kada se primi, mnogi baštovani je smatraju jako tvrdoglavom na samom početku. Razlog tome može da bude loše seme, preuranjena setva, kao i nedostatka srpljenja. Ukoliko uklonite ove tri barijere, vaš paškanat će da klija bez problema.
Tajna setve paškanata
Većina semena povrća može da se čuva nekoliko godina. Ali, seme paškanata nije jedno od tih. Ovde važi pravilo: što je seme svežije – to je bolje. Seme će da klija samo ako je od prethodnog leta. To znači da sveže seme mora da se kupi svakog proleća da bi se odmah sejalo; bilo koja količina sačuvanog semena od prethodnih godina neće biti održiva ili će biti jako malo. To je jedan od glavnih razloga zašto seme paškanata neće da vam proklija.
Paškanat je bez sumlje kraljevsko korenasto povrće koje nudi predivnu dubinu ukusa. Tokom zime, paškanat postepeno poboljšava ukus, dok se skrob tokom hladnog vremena pretvara u šećer. Ukoliko odaberete kasnu sortu, vaš paškanat će biti jedan od onih čarobnih useva koji popunjavaju zloglasnu prazninu ranog proleća kada je potrošena većina zimnice, a biljke iz nove sezone nisu još uvek spremne.
Strpljenje je vrlina
Ne može da se zaobiđe činjenica da paškanatu treba dugo da nikne. Ukoliko sadnice porastu u roku od dve nedelje, budite uvereni da vam dobro ide, jer obično se čeka i po mesec dana. Malo je uznemirujuće gledati u prazan komad zemlje kada sve ostalo na parceli kreće, ali budite strpljivi.
možda vas zanima
Još jedna prepreka je setva u pogrešno vreme. Često se dešava da se seme poseje kada zemlja jednostavno nije dovoljno topla. Semenu paškanata je potrebna temperatura tla od najmanje 8 stepeni da bi proklijalo, ali čak i tada može da propadne, pre nego što je imalo priliku da nikne. Ako možete, najbolje je da pričekate dok temperatura zemlje ne dođe do stabilnih 10-12 stepeni. Zato je jako važno da u svojoj baštenskoj opremi imate jedan merač temperature tla.
Potrebno je da seme stavite na tanjiriće na kojima se nalaze navlaženi kuhinjski ubrusi ili jastučići vate. Držite seme negde na toplom i uskoro će se pojaviti beli korenčići. Tada možete da ih posejete, odbacujući one koji su propali.
Ukoliko ste baš nestrplijvi, možete da iskoristite jedan trik.
Zalivanje je potrebno samo u izuzetnim sušnim uslovima. Na ovaj način se koren podstiče da raste dublje u potrazi za vlagom.
Saveti za uzgoj paškanata
Kada paškanat izađe na površinu zemlje, sva nagađanja su gotova. Sad je vreme za proređivanje sadnica u fazama dok rastu. Obično se proređivanje radi na svakih nekoliko nedelja dok biljke ne bude udaljene jedna od druge 15-20 cm.
Izvor: Grow veg
Paškanat možete da vadite dok je mlad, a možete i kada dostigne punu zrelost, odnosno dok ne vidite da se lišće polako suši. Možete ga i ostaviti u zemlji sve dok vam ne zatreba, odnosno pre nego što se zemlja smrzne i stegne.


Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Agromedia

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Agromedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Agromedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Poljoprivreda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *