apr 30, 2020
152 Pregledi
0 0

Svinja NE SME ostati bez vode – Ovo su MINIMALNE količine koje mora da unosi

Objavio:

SREDA, 29. APRIL 2020


Svinjama je potrebna voda kako bi zadovoljile svoje fiziološke potrebe. To uključuje većinu metaboličkih funkcija, kretanje hranljivih materija kroz telesna tkiva i organe, podmazivanje zglobova, prilagođavanje telesne temperature, uklanjanje otpada, proizvodnju mleka za rast prasića i semena za razmnožavanje. Svinja može da izgubi veći deo masti i pola telesnih proteina, a da ne ugine, ali ako izgubi samo 10% sadržaja vode u svom telu brzo sledi smrt.
U organizmu ove životinje balans vode je konstantan, pri čemu vodu najviše dobija putem ispijanja, a dodatna voda se proizvodi u telu prilikom razgradnje dijetalnih ugljenih hidrata, masti  i proteina. Svinja gubi vodu putem urina, fekalija, disanjem i preko kože.
Na ravnotežu unosa i gubitka vode direktno utiče mnogo faktora, uključujući starost životinje, sa čime se hrani, sadržaj sirovih proteina u njenoj hrani; vremenski uslovi, zdravstveno stanje, kao i sam način uzgoja (u zatvorenom prostoru ili na otvorenom), te se potrebna količina vode ne može navesti u apsolutnim litrama.
Nedavno objavljen Kodeks prakse za dobrobit svinja (Engleska) pruža vodič o minimalnim količinama vode u umerenoj klimi. Veoma je važno da voda bude sveža i čista, odnosno bez kontaminacije bilo koje vrste.
Minimalne količine vode:
Prase tek odbijeno od sise: 1-1,5 litar dnevnoTežina do 20 kg: 1,5-2 litre dnevnoTežina 20-40 kg: 2,5-5 litara dnevnoTežina do 100 kg: 5-6 litara dnevnoKrmača i nazimica: 5-8 litara dnevnoKrmača u laktaciji: 15-30 litara dnevnoNerast: 5-8 litara dnevno

Nivo sirovih proteina
Količina konzumirane vode povećava se proporcionalno sa količinom sirovog proteina u prehrani, tako da će svinje hranjene sa 13% sirovog proteina piti manje nego one sa plus 16%. Takođe, svinjama koje se hrane peletiranom hranom potrebno je više vode od onih koje jedu mokri ili suvi obrok. Potrošnja vode se posebno povećava kod oplođene krmače. Svinje hranjene prehranom dopunjenom dozvoljenim otpadom od voća i povrća prirodno će piti manje vode.
Efekti bolesti
Bolesnim svinjama je potrebno više vode od zdravih svinja iste starosti i telesne težine, pogotovo ako bolest prati dijareja ili životinja ima visoku temperaturu usled groznice. Ovo ima savršenog smisla jer se gubi više tečnosti, kao i kod ljudi.
Radne svinje
Kada „radne“ svinje rade sa značajnim fizičkim naporom i proizvedu do 450 ml semena pri svakoj usluzi, sve što dovodi do nedostatka vode treba nadoknaditi.

Blatni jastuci
Blatni jastuci su za svinje osnovno sredstvo koje koriste da se ohlade po vrućem vremenu. Ukoliko ga nemaju, svinje će ga same napraviti vodom koja im je na raspolagnaju – iz korita. One, nažalost, ne mogu da predvide da će to smanjiti vodu koja će im biti dostupna za piće.
Klimatski uslovi
Toplo vreme vrši pritisak na svinju da se ohladi, a zbog nedostatka funkcionalnih znojnih žlezda, mokrenje je jedan od načina hlađenja. Međutim, ovo zahteva da životinja uzima više vode. Svinje su instiktivno dovoljno pametne da ograniče unos hrane po vrućem vremenu kako bi se smanjila metabolička toplina koja se stvara tokom varenja. Ukoliko ih hranite u hladnijem delu dana možete da im pomognete da održe ravnotežu vode u organizmu.

Veličina korita
Savet stručnjaka je da se koriste korita za vodu različitih veličina za različitu starost životinja. Uvek treba imati na umu da prasad, kojima je potrebna voda kada navrše dve nedelje, mogu da uđu u korito, ali ne i da izađu, pa je zbog toga jako važan izbor dubine korita. Takođe, možete otkriti da svinje mogu namerno da prevrnu korito iz različitih razloga, na primer iz zabave, dosade ili za ležanje u rashlađenoj vodi.
Ukoliko se postave automatski dozeri za vodu ovaj problem može da se izbegne, ali treba biti oprezan tokom zime jer dozeri mogu da zamrznu ili da se zapuše. Zato je važno redovno proveravati i održavati sisitem.
Ukoliko im pružite optimalne uslove uzgoja i puno sveže vode, svinje se prilično dobro brinu same o sebi. Spretnost u zadovoljavanju njihovih potreba je izazov na dnevnom nivou, a pravi razliku između lošeg i dobrog uzgoja.
Izvor: The pig site

Izvorni link

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Agromedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Agromedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Poljoprivreda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *