jul 30, 2021
43 Pregledi
0 0

Usvojene dve nove Uredbe za unapređenje kvaliteta života i rada stanovnika na selu

Objavio:

  Foto:Risto KostovJuče je na sednici Vlada Republike Srbije, na inicijativu Ministarstva za brigu o selu usvojila dve Uredbe koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života u ruralnim sredinama i zadovoljenja potreba stanovnika na selu.
Usvojena je Uredba o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije.
„Radimo aktivno da žiteljima sela prilbižimo uslove života koje imaju stanovnici gradova i učinimo im dostupne sve vrste usluga – administrativne, zdravstvene, obrazovne ali i kulturne i sportske sadržaje“– poručio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić poslanicima i građanima Srbije na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, nakon što je Vlada Srbije na inicijativu Ministarstva za brigu o selu donela dve nove uredbe za poboljšanje kvaliteta života i rada seoskog stanovništva.
MOŽDA VAS ZANIMA
Ona podrazumeva dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu mini buseva koji će služiti isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo, ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište.
Podnosilac prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Republike Srbije, ima pravo samo jedne prijave, a iznos sredstava za ove namene po prijavi je do 7 miliona dinara.
Za ovu namenu opredeljeno je u budžetu Republike Srbije 120 miliona dinara, a njegovom realizacijom rešavaju se osnovne potrebe kretanja seoskog stanovništva, u cilju omogućavanja kvalitetnijeg života u ruralnim sredinama, bolje povezanosti i zadovoljenja potreba stanovništva administrativnog, obrazovnog i medicinskog karaktera.
Maksimalan iznos odobrenih sredstava po jednoj prijavi iznosiće do 500.000 dinara. Uredba predviđa jednodnevnu ili višednevnu manifestaciju koja se može održati u svim naseljenim mestima-selima na teritoriji Republike Srbije, izvan gradskih, opštinskih sedišta i prigradskih naselja.
Tog dana Vlada Republike Srbije, na inicijativu Ministarstva za brigu o selu, usvojila je i Uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije pod nazivom „Miholjski susreti sela“ . Za ovaj program opredeljeno je u budžetu Republike Srbije 43 miliona dinara, a cilj je obogaćenje društvenog i sportskog života stanovnika u selima, negovanje tradicionalnog načina života i kulturno – istorijskog nasleđa.
Aktivnosti u kojima učestvuje stanovništvo sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave mogu biti iz oblasti dramskih umetnosti, književnosti, literarnih veština i drugih umetnosti (takmičenja u pevanju, recitaciji, glumi, slikanju, itd.), održavanja sportskih takmičenja, promovisanja očuvanja i unapređenja starih zanata i kulturno-umetničke baštine, izrade umetnina i predmeta domaće radinosti, kao i ostale aktivnosti u kojima stanovnici sela mogu pokazati svoja znanja i veštine i u njima se takmičiti.
Podnosilac prijave na javni konkurs su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Republike Srbije, koje same osmišljavaju sam program ove manifestacije, trajanje i mesto održavanja (manifestaciju je moguće održati od 1. oktobra 2021. do 31. decembra 2021.godine).


Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu Agromedia

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Agromedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Agromedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Poljoprivreda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *