okt 23, 2021
33 Pregledi
0 0

AP Vojvodina i Republika Srpska unapređuju saradnju u poljoprivredi, posebno organskoj proizvodnji

Objavio:

“Nastavljamo saradnju koja je uspostavljena pre nekoliko godina potpisivanjem sporazuma između Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.Sekretar Božić je nakon sastanka sa Pašalićem kao prvi naredni događaj najavio zajedničku konferenciju posvećenu organskoj proizvodnji, koja bi u narednih mesec dana bila organizovana u Novom Sadu. Aktivno učešće u organizaciji te konferencije uzeće Privredna komora Vojvodine.
Danas je dogovoreno i formiranje radne grupe zadužene za organsku proizvodnju, koja može biti razvojna šansa u narednom periodu i mogućnost za još bolju saradnju Vojvodine i Srpske.

Pašalić je naglasio još dve značajne teme u okviru nastavka ove saradnje. Reč je o saradnji između novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Poljoprivrednog instituta u Banjaluci u radu na selekciji novih genotipova sorti hibrida jer, kako je naveo, Srpska ima tržište i kadrove koji mogu da rade na tome. To bi, po njegovim rečima, bio jedan viši nivo saradnje kakav do sada nije postojao.
Važan segment saradnje vidimo u intenziviranju sajamskih aktivnosti, konkretno u povezivanju Novosadskog sajma i Sajma u Bijeljini, koji bi na taj način dobio regionalni karakter”, istakao je sekretar Božić.
Razgovaralo se i o naučnoistraživačkoj saradnji između poljoprivrednih fakulteta u Novom Sadu i Banjaluci u oblasti organske proizvodnje, koja je u ekspanziji. Te aktivnosti će biti realizovane u narednih mesec dana u Privrednoj komori Vojvodine.
“Važna je i saradnja sa Produktnom berzom u Novom Sadu. Planiramo da već krajem ovog meseca održimo sastanak u Bijeljini na kome će predstavnici ove institucije razgovarati sa našim poljoprivrednim proizvođačima, koji gazduju na velikim površinama ili imaju koncesiju i mogu da budu značajni proizvođači ratarskih kultura i industrijskog bilja. Njima Produktna berza može biti interesantna za plasiranje tih proizvoda”, rekao je Pašalić.
Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je Komora izuzetno aktivna u odnosima sa Privrednom komorom Srpske.

Miroslav Kovačević, vlasnik Vinarije “Kovačević”, koju su danas obišli sekretar Božić i ministar Pašalić sa saradnicima, kao dobar primer privrednika, koji u narednom periodu sa konvencionalne želi da pređe na organsku proizvodnju, objasnio je značaj ovog načina poslovanja.
“Današnji susret je samo jedan u nizu i predstavlja deo Akcionog plana dogovorenog pre tri nedelje sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović. Primer je i nedavno održani sajam u Bijeljini, gde je Privredna komora Vojvodine bila učesnik, što je omogućilo umrežavanje naših privrednika sa privrednicima iz Republike Srpske, naročito u prehrambenoj industriji”, rekao je Vučurević.
[embedded content] “Drago mi je što je pokrenuta tema organske proizvodnje. Mi smo pre tri godine ušli u proces sertifikacije organske proizvodnje u svim vinogradima, ove godine ga završavamo i iduće dobijamo znak “organic” tako da ćemo u narednom periodu veći deo proizvodnje prebaciti u organsku. Zasad je to jedan manji deo, takozvana premijum linija”, istakao je Kovačević i podsetio da je korisnik podsticajnih sredstava resornog sekretarijata, koja su izuzetno značajna u proizvodnji vina.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu RTV

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTVa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTVa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Vojvodina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *