nov 26, 2021
27 Pregledi
0 0

Brnabić u Trening centru Vazduhoplovne akademije u Vršcu

Objavio:

Navodeći da se i u Beogradu radi jedan deo Vazduhoplovne akademije, premijerka je istakla da je ovaj u Vršcu veći i važniji za obuku i školovanje kadrova.Posle obilaska infratsrukturnih objekata, piste i hangara, gde joj je predstavljeno kako će Trening centar izgledati kada se završi rekonstrukcija u potpunosti, Brnabić je novinarima kazala da će samim dupliranjem avioindustrije biti uvećane potrebe i za kadrovima i to kako pilota, tako i kontrolora leta i mehaničara, inženjera i tehničara.
Precizirala je da je ukupna investicija za Beograd i Vršac 67 miliona evra, a da je do sada investirano 12,7 miliona evra.

Istakla je da je upoznata sa tim koliko su i Vrščani, ali i svi u ovom delu Srbije, bili nesrećni kada je 2011. godine Akademija “ugašena, napuštena i kada je ostavljeno da se kao i toliko fabrika po Srbija, raspadne”.
“Mi gledamo na Vršac kao na mesto koje će se konkurentno pozicionirati da usliši i evropske i svetske potrebe. Vršac je grad vina, grad farmaceutske industrije, ali i grad vazduhoplovstva, a ova akademija je jedan od simbola grada”, kazala je Brnabić.

Navodeći da su sada nova vremena, Brnabić je rekla da se danas u Akademiji školuju naši kadrovi, ali u prvoj generaciji školuju se i kadrovi iz regiona.
Nada se da će mnogi od njih i nakon studija ostati u Srbiji jer je potreba za radnim mestima posebna i to od kako je, kako kaže, u našu zemlju došla renomirana nemačka kompanija MTU koja će nuditi dobro plaćena radna mesta.
Za sada su tu, ističe, studenti iz Crne Gore i Severne Makedonije.
Najavila je da će do kraja godine biti raspisana javna nabavka za još dva aviona, jedan helikopter, za dodatne simulatore i istakla da se na taj način pravi evropski centar izvrsnosti u Vršcu, koji se nadovezuje na ono što se radi u Beogradu.
“To su danas ljudi iz Srbije i regiona. U budućnosti će ovo biti centar za školovanje stranih i pilota i kontrolora leta i inženjera i tehničara i aviomehaničara“, kazala je premijerka.
“Mi smo dodatno u 2021. godini podržali još dve investicije u Vršcu subvencijama koje se u ovom trenutku otvaraju ili će se otvoriti do kraja godine i te dve investicije – jedna domaća i jedna češka su još dodatnih 200 radnih mesta. Ovim Vršac ponovo vraćamo u centar Srbije i ovog dela Evrope kao obrazovni centar“, kazala je ona.
Premijerka kaže da u Vršcu danas ne postoje veliki ekonomski problemi, kao ni privredni, i ističe da je nezaposlenost samo 6,5 odsto.
Direktor Vazduhoplovne akademije u Vršcu, Goran Cvijović, pojasnio je da se ukupna investicija odnosi na opremanje i rekonstrukciju infrastrukturnih objekata Trening centra i dela Trening centra u Beogradu.
U tom smislu očekuje da će za dve, tri godine u Vršcu vrveti od stranih studenata, čime će taj grad dobiti još jednu perspektivu.
“To nam je važno jer nećemo da radimo samo osnovne obuke, nego pokušavamo da razvijamo Trening centar tako da imamo obuku od početne do obuke za određeni tip aviona. Koncepiramo Trening centar pre svega prema potrebama nacionalne avio kompanije, ali i prema potrebama tržišta kako u Evropi, tako i u svetu“, kazao je Cvijović.
Kako je precizirao, prvo će biti realizovana rekonstrukcija smeštajnog kapaciteta za studente, kapaciteta za ishranu, ali i nabavka neophodnih aviona – dva dvomotorna aviona, jedan jednomotorni helikopter i simulator za Airbus A320.

[embedded content]

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu RTV

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTVa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTVa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Vojvodina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *