jan 28, 2021
55 Pregledi
0 0

Međunarodna onlajn konferencija „Glas žene u ledenoj tišini“

Objavio:

Konferenciju je u ime domaćina otvorila Sunčica Marković, pomoćnica direktora KCNS, rekavši da KCNS već osam godina organizuje manifestaciju „Ledena tišina“ koji jr primarno imao za cilj da neguje kulturu sećanja na Novosadsku raciju.
Na samom otvaranju prisutnim predstavnicima medija obratio se Nikola Banjac, generalni sekretar Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, pozdravivši Saru Pećanac iz „Jad Vašema“.
” Kulturni centar Novog Sada je jedna od retkih ustanova kulture koja se na sistematski način bavi ovom temom. Tokom godina smo proširili spektar tema, tako da one obuhvataju stradanja tokom Drugog svetskog rata uopšte. Temom kulture sećanja KCNS se bavi kroz dokumentarne izložbe, radionice za decu u okviru kojih su organizovane posete i stručna vođenja kroz izložbe, a u saradnji sa „Teraformingom“ i Istorijskim arhivom Grada Novog Sada od prošle godine organizuju se i međunarodne konferencije, što je potvrda da smo na pravom putu kada je u pitanju bavljenje temom od izuzetnog značaja za celokupno društvo” istakla je Sunčica Marković.
Ukazujući na važnost ove manifestacije, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev, ujedno i jedan od učesnika konferencije, istakao je da je naša obaveza da se borimo protiv zaborava i da obrazujemo mlade i ukažemo im na strahote Holokausta.
” Ova konferencija predstavlja blago za savest čovečanstva jer rasteruje tamu zaborava i čuva sećanje na žrtve Holokausta” naglasio je Banjac.
” Mi nemamo pravo da ćutimo o onome što nas je zadesilo kroz istoriju. Moramo da negujemo kulturu sećanja jer je to jedini način da se takve stvari nikada više ne ponove. Veoma je bitno da se ova tema obradi sa stručnog stanovišta i da javnost na pravi način bude informisana o stradanjima iz 1942. godine. Stradanja iz prošlosti nas teraju da u sadašnjem trenutku na pravi način promišljamo i ne dozvolimo da se tako nešto ikada ponovi” naglasio je Rožić.
Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada u pozdravnoj reči upućenoj učesnicima konferencije i celokupnom auditorijumu koji ovaj događaj prati onlajn istakao je da je tema Holokausta izuzetno značajna za istoriju našeg grada koji je obeležio 79. godišnjicu od zloglasne Novosadske racije u kojoj je živote izgubio veliki broj naših sugrađana.
” O ovom strašnom zločinu, čije su žrtve bili i stari i mladi, moramo podučavati buduće generacije, kako se takve stvari nikada ne bi ponovile. Posebno mi je drago što učestvujem na događaju koji osvetljuje rodnu dimenziju ovog strašnog događaja iz naše istorije, na koju se često zaboravlja. Potreba za kontinuiranim podsećanjem na strahote Holokausta utvrđuje moralnu obavezu svakog pojedinca i društva, da se na individualnom i kolektivnom nivou održava sećanje i promišlja o posledicama i nasleđu Holokausta u savremenom dobu. Našim zajedničkim snagama i upornoćšu možemo izgraditi bolju i bezbrižniju budućnost, istovremeno čuvajući uspomenu na tragično nastradale” rekao je Tasić.
Pozdravnu reč uputio je i Aleksandar Tasić ‒ ambasador, šef delegacije Republike Srbije u Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust, rekavši da Holokaust nikada ne sme biti zaboravljen.
U okviru konferencije otvorena je i izložba Memorijalne ustanove za žrtve i heroje Holokausta „Jad Vašem“ ‒ Tračci svetla: biti žena u Holokaustu, koju su organizovali KCNS, „Teraforming“ i Arhiv Grada Novog Sada.
Pozdravne reči na početku konferenciju uputili su i Jahel Vilan ‒ ambasador Izraela u Srbiji, Dorotea Giselman ‒ zamenica ambasadora Savezne Republike Nemačke u Srbiji i Mikaela Kuhler ‒ predsednica Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust IHRA.
” Ovo je po mnogo čemu jedinstvena izložba, koju je uz odgovarajući pedagoški vodič razvilo Odeljenje za putujuće izložbe Muzeja „Jad Vašem“ kako bi na jedinstven način predstavili iskustva jevrejskih žena u raznim segmentima života, stradanja i preživljavanja za vreme Holokausta. Kroz trideset panela rodna perspektiva se fokusira na ulogu i položaj žene u najstrašnijem zločinu u istoriji čovečanstva ” rekao je Stanišić.
Izložbu je predstavio Miško Stanišić ‒ direktor NVO „Teraforming“, član delegacije Republike Srbije u Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust IHRA, član IHRA radne grupe za edukaciju.

Izložba je prvi put prevedena na srpski jezik i dostupna je za preuzimanje na sajtu „Teraforminga“.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu RTV

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTVa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTVa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Vojvodina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *