feb 24, 2021
13 Pregledi
1 0

Meteo-stanice postavljene u Somboru

Objavio:

Ima li dovoljno vlage u zemljištu ili je potrebno navodnjavanje, da li je vetar prejak za prskanje njiva, preti li mraz? Odgovore na ta pitanja poljoprivrednici će ubuduće dobijati elektronskim putem preko meteo-stanica koje su postavljene na 13 lokacija na teritoriji Grada Sombora.Sombor je jedna od pet lokalnih samouprava u kojima su postavljene meteo-stanice.
“Veoma nam je važno da imamo osnovne meteorološke parametre- temperaturu, brzinu vetra, relativnu vlažnost vazduha, količinu padavina. Odmah na parceli možemo imati sve te podatke. Recimo brzina vetra koju možemo odmah očitati i na osnovu toga proceniti da li krenuti sa prskanjem ili sačekati da se vetar smiri”, kaže Milomir Kusić, direktor proizvodnje Agro-plus, Svetozar Miletić.

“Čim imamo više podataka preciznije možemo raditi. Podatke sa meteo-stanice postavljene u krugu naše zadruge nećemo koristiti samo mi već i ostali poljoprivrednici”, kaže Ronald Holo, ZZ Doroslovo.
U praćenje je uključeno i zdravstveno stanje kultura na pojedinačnim parcelama i razvoj infekcija koje mogu uticati na kvalitet proizvodnje.
“U narednom preiodu biće održane obuke u svakoj od lokalnih samouprava kako bi ih upoznali sa aplikacijom, načinom pristupa podacima, kao i načinom analize podataka dobijenih sa meteo-stanica”, kaže Stefanos Jokić, koordinator za regionalni razvoj u NALED-u.
Sombor je uz Suboticu, Vrbas, Inđiju i Bačku Topolu lokalna samouprava koja je deo projekta koji sprovodi NALED uz podršku Nemačke razvojne saradnje. Najviše meteo- stanica, 13 postavlen je u Somboru koji ima najviše državnog poljoprivrednog zemljišta.Međutim podatke će osim zakupaca državnog poljoprivrednog zemljišta noći koristiti i drugi poljoprivrdenici.
Vrednost donacije za sve lokalne samouprave uključene u ovaj projekat, u kojima je postavljeno 50 meteo-stanica, je 295.000 evra, od čega za Grad Sombor 75.000 evra.
Prema njegovim rečima projekat traje do oktobra 2022. godine, ali će meteo-stanice nakon toga ostati lokalnim samoupravama.
Pored vremenskih podataka u realnom vremenu, koji se ažuriraju na svakih sat vremena, predviđanje kiša, mrazeva i visokih temperatura precizno je preko 90 posto, a korisnici aplikacije, upozorenja će dobijati putem obaveštenja kroz aplikaciju.
Kako je saopšteno iz NALED-a meteo-stanice uvezane su sa AgroLIFE platformom za efikasnije planiranje poljoprivredne proizvodnje, a postavljene su u okviru projekta “Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem”, koji je podržan od strane develoPPP.de programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode ga Nemačka razvojna saradnja (GIZ), NALED i TeleGroup.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu RTV

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTVa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTVa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Vojvodina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *