sep 10, 2021
30 Pregledi
0 0

Počelo uklanjanje divlje deponije u Obrežu

Objavio:

Po obilasku deponije, predsednica vlade je izjavila da je zaštita životne sredine, uz reformu vladavine prava, jedan od dva prioriteta Vlade Srbije u ovom mandatu.
Navela je da sada zbog nebrige duge decenijama, imamo mnogo posla i da će se sadašnja Vlada Srbije fokusirati na unapređenje kvaliteta i zaštite vazduha, na postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom, odnosno čišćenje divljih deponija.
“Ministarstvo za zaštitu životne sredine odvojilo je 75 miliona dinara za sufinansiranje uklanjanja divljih deponija”, rekla je Brnabićeva.
“Razmišljamo i o upotrebi geoprostornih podataka gde bismo kontrolisali snimke i mogli da vidimo gde se prave deponije i da odmah reagujemo”, rekla je Brnabić.
Istakla je da će država uraditi svoj deo posla ali i da svaki građanin, kao pojedinac treba da uradi svoj deo i da pazi gde odlaže otpad i baca smeće.
Ministarka Vujović naglasila je da se tokom ovog meseca planira uklanjanje 500 deponija u 43 grada i opštine.
Dodala je da se paralelno sa uklanjanjem čvrstog otpada, pošumljavanjem i sličnim akcijama u borbi za zdraviju životnu sredinu radi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje na našim termoelektranama za šta je od 2014. godine izdvojeno 600 miliona evra.
“U prethodnom periodu Ministarstvo je raspisalo konkurs za čišćenje ali treba znati da će odgovor države za neodgovorne pojedince biti mnogo jači, jer ne možemo dozvoliti da jedne te iste deponije čistimo svaki čas”, istakla je Irena Vujović i dodala da će veoma kontrolisati da se jednom uklonjene deponije opet ne pretvore u smetlišta.
Navela je i da u Srbiji postoji oko 3.500 deponija i smetlišta i da će se raditi na tome da se uklonjene deponije ponovo ne obnove.
Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić najavio je da bi radovi trebalo da budu gotovi za pet, šest dana i da će deponija posle biti zatvorena i stavljena rampa na ulazu.
Navela je da je Ministarstvo na čijem je čelu upravljanje čvrstim otpadom izdvojilo kao jedan od glavnih problema i prioriteta a da mu se pridaje velika važnost potvrđuje i prisustvo predsednice Vlade Srbije na mestu gde počinje uklanjenje jedne od deponija.
“Izdvojili smo i sredstva za energetsku efikasnost u školama pa se devet od naših 15 škola greje na gas i pelet a i ostalih šest će se grejati na gas kada on prođe u naseljima gde se te škole nalaze”, rekao je Đokić.
Prema njegovim rečima opština Pećinci godinama radi na uklanjanju divljih deponija i već je uklonila one u Donjem Tovarniku, Ogaru, Šimanovcima i u Popincima.
“Bar ćemo moći da otvorimo prozor a da nam smrad ne ulazi kao što je do sada bilo. Da nije bilo ove šume oko nas, mi bismo se svi porazboljevali”, rekla je za Tanjug Stanija i dodala da je čišćenje deponije spas za zdravlje njih i njihovih komšija.
Bračni par Stanija i Miladin Jovanović koji 40 godina žive blizu deponije čije je uklanjanje danas počelo, za Tanjug su rekli da će to njima olakšati i ulepšati život.
“Otpad najviše smeta nama koji živimo blizu ali je loše i to što se svašta baca u kanal a on je povezan sa Obedskom barom”, kaže Miladin.
Njen muž Miladin ispričao nam je da je na deponiji bilo svakojakog smeća, građevinskog otpada, crkotina, starog nameštaja.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu RTV

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTVa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTVa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Vojvodina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *