feb 24, 2021
9 Pregledi
0 0

Pomerene dečije granice i slobode

Objavio:

Svoje obaveze i prava, deca uče od rođenja, najpre u porodici, a zatim u vrtiću kroz aktivnosti, u kojima im se podstiču individualnost i sloboda, kažu u Radosnom detinjstvu.
“Dakle, mi deci sada pomažemo da oni dođu sami do nekih saznanja, za razliku od nekih prethodnih godina kada smo mi bili ti koji smo prosto odlučivali koje informacije će doći do dece. Na neki način smo im davali gotove informacije, a sada deci pomažemo da sami otkriju koja su to mesta na kojima mogu doći do novih saznanja”, kaže Zorica Mazalica, vaspitačica.
“Prava deteta u vrtiću su pre svega emocionalna prava, pravo na to da može da iskaže svoje emocije, šta oseća, kako se oseća, šta želi, gde želi da se igra, sa čim želi da se igra, sa kim želi da se igra, da li želi da spava, da li ne želi da spava, onda, ima pravo da se smeje, plače, sve isto kao i odrasli ljudi. Kada je reč o obavezama dece u vrtiću, one su određene pravilima ponašanja u vrtiću, na primer budi mi drug, igraj se sa svima, čuvaj igračke, deli igračke, i sad ovo što je aktuelno u poslednje vreme obaveza čestog pranja ruku”, kaže Teodora Rodić, pedagoški rukovodilac i vaspitačica.
“Škole su dobile izuzetno precizna uputstva šta smeju i kako da se obraćaju deci, šta smeju da kažu i traže, oni to poštuju, istovremeno edukuju decu o tome šta je ucena, povreda nekih njihovih prava, o tome šta je poniženje, šta je poštovanje, uče ih da reaguju izuzetno negativno na ucene i slične stvari, a onda uveče odu na vanastavnu aktivnost gde ukoliko ne prihvate ružne reči na svoj račun biće isključeni iz tima”, kaže Snežana Golić.
I dok se u predškolskom i školskom sistemu na decu primenjuje jedan princip vaspitanja, njih može zbuniti kako se prema njima postavljaju autoriteti u vannastavnim aktivnostima, navodi pedagoškinja Snežana Golić.
[embedded content] Uprkos mišljenju da današnja deca brže sazrevaju, a samim tim brže spoznaju svoja prava i obaveze, pedagozi podsećaju na to da će sasvim malo dete ipak prekršiti pravilo ponašanja, iako zna da je to pogrešno. Generacije dece su suštinski ostale iste, ali su pomerene njihove granice slobode, a ujedno i pristup odraslih njihovim pravima.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu RTV

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTVa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTVa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Vojvodina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *