okt 16, 2020
113 Pregledi
0 0

Potpisan ugovor o izgradnji Hrvatske kuće u Subotici, otkriven spomenik biskupu Antunoviću

Objavio:

„Danas smo otkrili spomenik jednom od prosvetitelja i nosilaca nacionalnog preporoda naroda kojem je pripadao. Ivan Antunović učinio je mnogo i kao istaknuti sveštenik, vredan publicista, ali i plodan pisac čije knjige i rasprave i danas imaju književni i istoriografski značaj“, izjavio je predsednik Mirović.
„Republika Srbija svim svojim građanima i svim nacionalnim manjinama koje u njoj žive obezbeđuje najbolje moguće uslove za negovanje i unapređivanje tradicije, kao i za obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku i tako će biti i ubuduće“, rekao je Mirović.
Ocenjujući da je vreme biskupa Ivana Antunovića bilo vreme izražene nacionalne nejednakosti i borbe malih naroda za svoja prava u tadašnjoj Austrougarskoj, predsednik Mirović konstatovao je da se u Srbiji danas prava svih nacionalnih manjina poštuju i kontinuirano unapređuju.

Po njegovim rečima, izazovi 21. veka su takvi da nas upućuju na zajedničko delovanje i međusobno bolje razumevanje Srba i Hrvata.„U budućnosti moramo ići putem onih koji su uradili mnogo na zajedničkim vrednostima dva naroda poput generala Stratimirovića, Ivana Antunovića, patrijarha Rajačića, bana Jelačića, vrednostima koje, sasvim siigurno, i u vremenu koje je pred nama moramo uzeti kao vrednosti vodilje“, istakao je Mirović.
„Ime biskupa Antunovića spaja multikulturalnost, toleranciju i suživot i čast mi je što sam prisustvovao otkrivanju spomenika“, rekao je Radman.
Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da je spomenik poklon gradu Subotici, ali i poruka ohrabrenja hrvatskoj zajednici u Srbiji da može negovati svoje običaje i identitet.

Predsednica Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Jasna Vojnić navela je da današnji događaj pokazuje da borbe Ivana Antunovića nisu bile uzaludne, ističući da je spomenik poziv svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine na očuvanje jezika, tradicije i vere.
Sutra će predsedniku Srbije svečano biti uručen projekat obnove unutrašnjosti kuće bana Jelačića, kao znak zahvalnosti za to što je pomogao proces njenog ustupanja Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.
Ranije je najavljeno da će hrvatski ministar sutra posetiti i Petrovaradin, gde će zajedno sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vućićem, prisustvovati svečanom otvaranju rodne kuće bana Josipa Jelačića, za čiji je otkup i ustupanje Hrvatskoj nacionalnoj zajednici Vlada Srbije izdvojila 600. 000 evra.
U Subotici je danas, u prisustvu Gordana Grlića Radmana, potpisan Ugovor o finansijskoj podršci hrvatske vlade za izgradnju Hrvatske kuće u tom gradu, koja će pod svojim krovom objediniti nekoliko ustanova značajnih za tu nacionalnu zajednicu u Srbiji.
Potpisan ugovor o izgradnji Hrvatske kuće
On je naveo da će sutra sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Novom Sadu prisustvovati otvaranju rodne kuće bana Josipa Jelačića, čiju je gradnju, kako je rekao, izdašnim novčanim sredstvima pomogla Srbija, na čemu je Hrvatska zahvalna.
Grlić Radman, koji boravi u poseti Srbiji, rekao je da ga raduje što je dva dana u Vojvodini, dodajući da će danas biti otkriven i spomenik biskupu Ivanu Antunoviću, koji ima važnu ulogu u istorijskom sećanju i identitetu Hrvata u drugoj polovni 19. veka i kasnije.
Žigmanov: Podrška Hrvatske presudno važna za hrvatsku manjinu u Srbiji
Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov ocenio je danas da je podrška hrvatske vlade projektima hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji od odsudne važnosti.
Takođe, kritikovao je subotičke medije i portale što nisu izvestili da će Grlić Radman posetiti Suboticu. On je pozdravio potpisivanje Ugovora o finansijskoj potpori za sprovođenje projekata hrvatske nacionalne manjine za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici.
Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Jasna Vojnić rekla je da je izgradnja Hrvatske kuće u Subotici strateški projekat i podrazumeva osnivanje institucije u kojoj će biti Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Novinsko-izdavačka ustanova Hrvatska reč i HNV pod jednim krovom. “Dok su gotovo svi prestonički mediji preneli vest Tanjuga da će Gordan Grlić Radman posetiti danas Suboticu, dotle većina subotičkih internetskih portala o tome ne donosi ni red! To je uspešno sprovođenje politike prećutkivanja”, napisao je Žigmanov na Tviteru.
Pored sredstava za izgradnju kuće, HNV dobija i sredstva za kadrovsko osnaživanje hrvatske vlade, preko Središnjeg državnog ureda.
Objekat će imati 900 kvadrata, okupiće 17 novinara iz Hrvatske reči i predstavljaće jedan centar gde će moći da se organizuju i kulturne manifestacije hrvatske zajednice, navela je Vojnić.
On je naveo da će 1,3 miliona kuna biti izdvojeno za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, kao i 200.000 kuna za kadrovsko snaženje HNV-a.
Ugovor je Grlić Radman potpisao i sa državnim sekretarom Zvonkom Milašem, koji zastupa Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, koji je naveo da su svi ti projekti značajni za hrvatsku zajednicu, u jačanju prepoznatljivosti, ugleda i svega što Hrvati rade u Srbiji kako bi očuvali identitet, jezik, veru i kulturu.
Radman: Poruka jačanja dobrosusedskih odnosa, mira i pružanja ruke
“Hrvatska vlada pokazuje da se zauzima za hrvatsku zajednicu, da se osećaju kao građani Srbije, ali da, pre svega, znaju da njihova matična domovina vodi brigu i pomaže im u očuvanju svih vrednosti po kojima se prepoznaju kao Hrvati”, rekao je Milaš.
“Hrvatska zajednica u Srbiji oplemenjuje život građana Srbije i doprinosi boljitku u kulturi, privredi, u svim aspektima u kojim želimo i preuzeti evropske vrednosti za koje smo se opredelili kao član EU i na tom putu podržavamo buduće članstvo Srbije u EU”, rekao je Grlić Radman.
Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Subotici da je u Srbiju došao sa porukom jačanja dobrosusedskih odnosa, porukom mira i pružanja ruke, te da je stabilno susedstvo garant opšte stabilnosti.
“Zemlje zapadnog Balkana zaslužuju evropsku perspektivu i na tom putu svakako da je Hrvatskoj, ne samo dužnosti i obaveza, već i interes da ima stabiolno susedstvo”, rekao je Grlić Radman.
Šef hrvatske diplomatije je istakao da je stabilno susedstvo zapravo garant opšte stabilnosti.
To je, istakao je, važna poruka i Srbiji za nastavak dijaloga i rešavanje otvorenih pitanja kada se stvore uslovi formiranja nove vlade u Beogradu.
On je naveo da je došao i sa porukom ohrabrenja za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji da Hrvatska i njene insitucije stoje uz Hrvate, iza njihovih projekata i planova.
Dužnost i obaveza Hrvatske je da, u dijalogu sa srpskom stranom, reši pitanje 1.869 nestalih osoba tokom rata u Hrvatskoj i utvrdi šta se dogodilo i kakva je njihova sudbina, izjavio je danas u Subotici Grlić Radman.
Moramo rešiti pitanje 1.869 nestalih
“Nestalih osoba je 1.869 i sve te osobe imaju svoje porodice i rodbinu. To su sudbine na kojima ne možemo ostati ravnodušni”, naglasio je Radman.
On je tako odgovorio na pitanje novinara šta se konkretno mora dogoditi da bi se obnovio politički dijalog između Srbije i Hrvatske, kao i da rad komisije za pitanje nestalih donese neke reuzltate.
“Razgovarati se uvek mora, ali moraju se pokazati konkretni rezultati i vidljivi napori da se neka otvorena pitanja reše”, naveo je ministar.
Takođe, kaže da se u odnosima između Srbije i Hrvatske mora pokazati dobra volja, kao i da dijalog uvek postoji.
“Da bismo bili zajedno u članstvu i delili iste evropske vrednosti, za koje se opredelila i Srbija. I na tom putu Hrvatska će pomoći Srbiji, ali svakako da imamo ovde i određena pitanja koja treba da zatvorimo ili da razgovramo o njima, ili da pokažemo veliki angažman i nastojanje”.
Radman podseća da je Hrvatska članica EU i dodaje da “prate vanjsko – političke ambicije Srbije”, kao i da je u interesu Hrvatske evropski put Srbije.
“Naša prošlost, koja je bila nažalost traumatična i tragična, ne treba više nikada da se neponovi i da gradimo bolju budućnost za generacije koje dolaze, jer mir i stabilnost nemaju alternativu”, naglasio je Radman.
Dodaje da su smo u “vremenima izazova i da nikada zapravo mir i stabinost nisu bili više na kušnji”, s obzirom da živimo u vrlo teškim vremenima.
[embedded content] Izrazio je uverenje da se Srbija opredelila za evropske ciljeve i našla pravi put i poručio da će Hrvatska tome dati svoj doprinos.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu RTV

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTVa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTVa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Vojvodina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *