okt 27, 2021
27 Pregledi
0 0

Racionalnim obrokom do smanjenja troškova u stočarstvu (AUDIO)

Objavio:

“Svinjari i živinari koji su u ovom trenutku najugroženiji visokom cenom koncentrovane hrane, najčešće je ne proizvode sami i to oni koji se bave reproduktivnim stadima” rekla je stručnjakinja novosadske Poljoprivredne stručne službe Aleksandra Jocić.
“Ovčari i govedari moraju da prave analizu (rade se na nekoliko mesta tj. državnih i privatnih laboratorija) svojih obroka jer će tako znati sa čime raspolažu izjavila je sagovornica. Dakle, morate uraditi sve raspoložive analize svojih troškova da bi došli do racionalnog obroka da bi vam stado ostalo u proizvodnji”.
Ona kaže da postoji prostor za smanjenje troškova kod svih: kod malih i velikih preživara, kod nepreživara, a da se uradi racionalna proizvodnja obroka.
Trendovi u govedarskoj proizvodnji se menjaju što je dobro. Ljudi su počeli da se okreću tovnom govedarstvu jer je ono profitabilno, uglavnom je to averdinangus crni i crveni i hereford. Idealno bi bilo da imate svoju proizvodnju hrane, životinje, sve do finalnog proizvoda (mleka).
Mi ne vodimo dovoljno računa o uslovima u kojima se gaji stoka, dodaje ona. Već decenijama se kod govedara neadekvno drži stoka, jer nemamo načine da nateramo odgajivača da to promeni.

Greši se u proizvodnji, pripremi i u plasiranju hrane životinjama, kada je ušteda u pitanju a tamo gde su najveći izdaci (stočna hrana) se može i najviše uštedeti.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu RTV

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTVa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTVa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Vojvodina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *