nov 18, 2021
43 Pregledi
0 0

Saradnja prekograničnih klastera Srbije i Hrvatske

Objavio:

“Najviše su zainteresovane kompanije koje rade preradu biomase. Postoji interesovanje, jer smo još prilikom formiranja klastera prepoznali potrebu prerađivača za sirovinom”, kaže Kristina Hajrung iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Sombora.Osnivanje prekograničnih klastera realizovano je u Zapadno-bačkom okrugu i Osječko-baranjskoj županiji. U Somboru je osnovan klaster, koji okuplja proizvođače i prerađivače biomase.
U Belišću je formiran klaster za papir i enertiku, koji treba da pomogne preduzetnicima u njihovom radu. Obezbeđen je prostor, nabavljena je oprema i mašine za edukaciju u oblasti papirne industrije.

Klasteri s jedne u druge strane međusobno će sarađivati, što je i smisao ovog prekograničnog projekta.
“Nabavili smo mašinu za proizvodnju savleta od tissue papira, jer nam je želja kada proradi velika tvornica za proizvodnju tissue papira da mali proizvođači sa obe strane granice ukoliko budu zainteresovani mogu da pokrenu svoju proizvodnju”, kaže Mario Marolin, direktor LAR Belišće.
U Somboru se sada radi kampanja za privlačenje poljoprivrednika koji imaju biomasu koju mogu plasiratimalim prerađivačima u pograničnom regionu.
“Ta saradnja podrazumeva da proizvođači iz oblasti poljoprivrede ukoliko imaju biomasu u svojoj proizvodnji mogu da na inovativni način iskoriste, bilo u proizvodnji papira ili dobijanju energije iz biomase”, kaže Uroš Čitaković iz NALED–a.
“To je mesto gde oni mogu oglasiti sve ostatke koje imaju, a koje bi prodali. To se odnosi na proizvođače sa obe strane granice”, kaže Hajrung.
Otvorena je i berza putem koje poljoprivrednici mogu oglasiti ponudu žetvenih ostataka.
Nosilac projekta je Grad Sombor, a partneri su Lokalna razvojna agencija grada Belišća, Fakultet Agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Poduzetnički inkubator BIOS i NALED.
U završnoj fazi projekta u Somboru se završava se adaptacija prostora u kojoj će biti prostorije klastera i koje će biti dostupne za poslovne susrete i sastanke.
[embedded content] Vrednost projekta je 1,1 milion evra.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu RTV

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTVa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTVa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Vojvodina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *