maj 12, 2021
53 Pregledi
0 0

Saradnja Srbije i Mađarske u razvoju biciklističkih staza

Objavio:

Kako se navodi, u Privrednoj komori Vojvodine danas je održana otvarajuća konferencija projekta pod nazivom “Zajednički razvoj prekogranične mreže biciklističkih staza koja ima pristup prirodi” – Ekobikenet.Projekat, čiji je ukupan budžet veći od 350.000 evra i koji se realizuje u okviru trećeg poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, započet je 1. decembra 2020. godine i trajaće 18 meseci, saopštila je vojvođanska vlada.

Vodeći partner na projektu je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a partneri su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i NIF – kompanija za razvoj nacionalne infrastrukture, projektni partner iz Mađarske.
“Govorimo o bezmalo 18.000 turista u periodu pre pandemije koji su prošli kroz Vojvodinu biciklom. Zajedno sa drugim sekretarijatima nastojaćemo da pomognemo još više ovu ideju i nove grane turizma, kao i druge ideje koje će dovesti što veći broj turista u Vojvodinu”, rekao je Inanišević.
Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević istakao je da je ideja razvoja cikloturizma, odnosno turizma namenjenog posetiocima koji prolaze Evropu na biciklu, veoma značajna.
Podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak je rekla da je projekat veoma bitan za razvoj privrede i turizma, ali je i pokazatelj potencijala životne sredine naše zemlje, jer će predviđena biciklistička trasa prolaziti dobrim delom kroz Srbiju.
Naveo je da biciklistička staza poznatija kao “Najbolje na Istoku” generiše znatan broj turista i dodao da je ideja Pokrajinske vlade i Sekretarijata za privredu da se u Vojvodini razvijaju svi vidovi turizma.
Navela je da je uslov za početak izgradnje te staze priprema projektno-tehničke dokumentacije.
“Ona obuhvata veliki broj zemalja, što znači da će svi turisti voljni da voze bicikl moći da prenoće na pojedinim lokacijama i da vide šta to Srbija nudi”, rekla je Tabakova.
Projekat “EcoBikeNet” se odnosi na izradu odgovarajuće projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju biciklističke staze i turističke signalizacije ka zaštićenim područjima na delu rute Eurovelo 11, što je preduslov za izgradnju biciklističkih staza kroz Mađarsku i Srbiju na toj ruti.
Pojedinosti o samom projektu predstavili su menadžer projekta Milan Iličić iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kao i Lorand Vigh iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.
Realizacija ovih zadataka predstavlja doprinos projektnih partnera razvoju međunarodnog biciklističkog koridora Eurovelo 11.
Ovaj koridor definiše Evropska biciklistička federacija sa ciljem da poveže sever i jug evropskog kontinenta.
Biciklističke staze koje budu izgrađene na osnovu te dokumentacije, kao i postavljena turistička signalizacija ka zaštićenim područjima, znatno će doprineti promovisanju zdravijeg načina života, izmeštanju biciklističkog saobraćaja sa glavnih puteva na kojima se trenutno odvija, kao i razvoju cikloturizma i ekoturizma, navodi Pokrajinska vlada.
S obzirom na to da je ruta na deonici koja prolazi kroz teritoriju Srbije zemljana staza duž nasipa u nezadovoljavajućem stanju, predviđena je izrada neophodne projektno-tehničke dokumentacije.

[embedded content]

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu RTV

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTVa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTVa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Vojvodina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *