jul 6, 2020
157 Pregledi
0 0

U Gradskom muzeju u Subotici restaurirana monumentalna slika baroknog majstora Sensera

Objavio:

“Čudotvorno umnožavanje hlebova”, monumentalno delo inspirisano scenom iz Novog zaveta, osječko-pečujski barokni majstor Paulus Antonius Senser, naslikao je krajem 18. veka.
“Ova slika je jedinstvena i po tome što sadrži autoportret slikara koji nije imao običaj čak ni da potpisuje svoja dela. U desnom uglu ove slike on je naslikan kako sedi, držeći u rukama četkicu kojom na tablici ispisuje kome je darovao ovo delo”, kaže dr Žužana Pap Korhec, restauratorka Gradskog muzeja u Subotici.
Delo impresivno lepotom, ali i veličinom od šest puta tri mesta, sve do 1950. godine krasilo je trpezariju Pečujskog seminara, a onda je sklonjeno na tavan arhiva Biskupije, gde je provelo punih 70 godina. Zahvaljujući dr Žužani Pap Korhec, restauratorki Gradskog muzeja u Subotici, ovoj slici vraćen je stari sjaj.
“Na ovoj izložbi prikazane su još četiri slike Paulusa Antoniusa Sensera koje su stigle iz Župne crkve “Svetog trojstva” iz Šikloša. Osim tih slika iz Mađarske, tu su prikazana i njegova dela koja su pozajmljena iz Osijeka u Hrvatskoj i Visokog iz Bosne i Hercegovine, a još dve slike doneli smo iz Franjevačkog samostana iz Bača”, kaže dr Žužana Pap Korhec.
Slika je imala brojna oštećena, od kojih je neka nanelo vreme, a neka i nestašluci mališana iz Pečujskog seminara. Doktor Žužana Pap Korhec restaurirala ju je punih šest meseci, a povratak njenog staroj sjaja i ponovni izlazak tog i još 14 dela Paulusa Antoniusa Sensera pred oči javnosti, rezultat su međunarodne saradnje Gradskog muzeja u Subotici sa institucijama iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske.
[embedded content] Ostvarenja baroknog majstora Paulusa Antoniusa Sensera, krasiće zidove Gradskog muzeja u Subotici sve do početka septembra, nakon čega će biti prikazana i u Pečuju, dok će restaurirano delo “Čudotvorno umnožavanje hlebova”, posle više decenija, biti vraćeno na originalno mesto.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu RTV

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTVa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTVa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Vojvodina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *