sep 17, 2021
31 Pregledi
0 0

“Važno je da učimo kako da učimo!

Objavio:

“Pre tridesetak godina, mi smo pisali na tabli i u svesci, ponavljali, ponavljali, i smatrali da smo tako nešto naučili.
Tako se odšlo i do cilja kojim se rukovodi NTC program a to je da se pronađu tehnike i metode koje će pomoći da učenici i nastavnici na drugačiji način da aktiviraju misaone procese.
To znanje je privremeno i više za ocenu. Međutim, kada dođu nova znanja, teško ih povezujemo sa onim što smo već naučili” rekao je dr Rajović.
Tako postoji tzv. priča za pamćenje. Tu se koriste tehnike asocijacija i nelogičnih priča koju je razvila Marina Ilić iz Beograda, a može da se primeni za svaki predmet.
“Već od osnovne škole se gomila gradivo ali ono i bledi tako da nastaju rupe, pa se ne može nadograđivati novo zanje. Određenim metodama je važno to pamćenje pospešiti.
Članovi tima NTC programa su radili pre nekoliko meseci istraživanje u kome su snimali aktivnosti mozga prilikom reproduktivnog učenja i pomoću NTC metodologije.
Ovo je pravi način na koji mozak “voli” da funkcioniše i da ceo radi a dugoročno se i zapamti materija.
Sagovornik smatra da se za dobre rezultate pitaju i učitelji, nastavnici i profesori, kojima NTC program takođe drži razne vidove usavršavanja i tek umrežavanjem svih učesnika u pedagoškom procesu se širi mreža znanja, kada svi uče jedni od drugih i inovacijama u nastavi.
Zaključak koji su dobili je da se tokom NTC metode kompletan mozak uključio u pamćenje dok je kod reproduktivne metode samo se jedan deo mozga aktivirao.
Interesantan podatak sa Gugla je da je od nastanka civilizacije do 2010. godine broj informacija manji nego što ih je nastalo od 2010. do 2015. godine!
U novembru mesecu će se u Novom Sadu održati međunarodna 5. konferencija “Novi izazovi u edukaciji” gde se predstavljaju nove igre, nove metode koje primenjuju Program u praksi. Na NTC sajtu će zainteresovani moći uskoro da nađu sve podatke vezane za taj događaj.

“Zbog toga je važno razvijati funkcionalno razmišljanje i znanje” istakao je Rajović i dodao je, da ih prepoznamo i da ih na pravi način povežemo.
Web sajt je www. ntcucenje.com a aktivne su i društvene mreže ntcsistem ucenja.
Sagovornik savetuje učenike da odu na sajt NTC-a i potraže zadatke za vežbanje što može da im pomgne za “prvu ruku” pred prve provere znanja a roditeljima bude putokaz za pomoć deci.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu RTV

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTVa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTVa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Vojvodina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *