maj 14, 2020
178 Pregledi
0 0

Više od 90 najvećih festivala Evrope poručili institucijama: “Vreme je da se reči sprovedu u dela!“

Objavio:

U pismu se podseća da je upravo ovaj sektor evropske privrede najviše ekonomski pogođen zbog pandemije koronavirusa, jer je prvi zaustavljen i poslednji će biti vraćen na nivo pre zatvaranja. Ne samo da je potpuno neizvesno kad će to biti, već je ovaj sektor privrede zaustavljen naglo i uz apsolutan pad prihoda od 100 odsto zbog čega su nebrojeni umetnici, tehničari i desetine drugih profesija, gotovo preko noći gurnuti na rub egzistencije.
“Milioni poslova su ugroženi”, podcrtava se u pismu i dodaje da ostale evropske zemlje moraju pratiti primere Nemačke, Velike Britanije, Holandije ili Francuske, koje su uvele široke modele nadoknada, dok je većina radnika u sektoru manifestacija stavljena na neplaćeni odmor ili dobila otkaz jer poslodavci nemaju sredstava bez sistemske podrške. Istaknuto je da kreativne industrije u celosti imaju mnogo veći prosečni procenat samozaposlenih radnika, tzv. frilensera, bez ikakvog pristupa socijalnim davanjima, a koji su preko noći završili u krajnje nesigurnim situacijama sa stoprocentnim prekidom prihoda.
“Kulturni i kreativni sektori, koji BDP-u dodaju vrednost od čak 509 milijardi evra, zajedno čuvaju preko 12 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom, što je čak 7,5% radne snage unutar zemalja članica EU“, navodi se u pismu generalnog sekretara ove evropske festivalske asocijacije, Kristofa Hubera.”Zato se ti sektori privrede moraju smatrati prioritetnim i biti uključeni u jasne budžetske mere“, zaključuje se u pismu koje su potpisali svi najveći evropski festivali i manifestacije.
Asocijacija evropskih festivala Yourope, kako je navedeno, zahteva od Evropske unije da se povećaju izdvajanje za kulturni i kreativni sektor, kao i da se “predloži ambiciozan budžet za budući program Kreativne Evrope 2021-2027”. U pismu se traži da ovi sektori budu uključeni kao prioritetni sektori u planirani EU fond za oporavak, jer su najteže pogođeni i potrebna im je hitna podrška, “uključujući novčane mere koje vode u 2021. godinu“.
“U ovim teškim vremenima, kada se posebno i krajnje vidljivo pokazala odgovornost i doprinos kulturnog i kreativnog sektora društvu, istovremeno se ti isti sektori nalaze u opasnosti od kolapsa. Više nego ikad, važno je danas sačuvati umetnost, kulturu i nasleđe uz sve vrednosti koje promovišu. Sada je vreme da se reči pretvore u konkretne mere“, poručuju najveći festivali Evrope u otvorenom pismu.
Evropska festivalska asocijacija je krajem aprila već uputila jedno pismo predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić u kojoj poziva Vladu Srbije da sačuva srpsku manifestacionu privredu od totalne propasti, nastale usled restriktivnih mera zbog pandemije. U pismu je istaknuto da Srbija ima višestrukog nosioca titule Najboljeg evropskog festivala, te da je samo EXIT ekonomiji Srbije do sada doneo preko 200 miliona evra direktne ekonomske koristi.
Navedeni su i zahtevi kao što su pojačavanje mehanizma garancije za kredite za kulturne i kreativne sektore u okviru budućeg programa Invest EU, osiguravanje snažnog budžeta za novi klaster Horizon Europe „kultura, kreativnost i inkluzivno društvo, za osiguravanje fondova EU, koji bi brzo i sigurno došli do kreativnog i kulturnog sektora, kao i “da se ​​obezbedi da značajan deo sredstava EU bude raspoređen i za podršku preživljavanju stvaralaca, kreativnih radnika i frilensera tokom ove nezapamćene krize“.

Kliknite ovde da biste vest pročitali na sajtu RTV

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTVa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala biznis24.rs, već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTVa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava – molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.

Kategorija članka:
Vojvodina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *